Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Placebo efekt

Placebo (lat. potěším) je neúčinná látka či postup léčení, který u pacienta vyvolá pozitivní léčebný efekt, přestože by žádný léčebný efekt neměl být pozorován. Léčebný efekt je po­važován pouze za důsledek autosugesce pacienta,

Nějakým nedopatřením jsem si na youtube pustil video, kde dva mladí youtubeři, co všechno vědí, ve všem mají jasno a netají se obdivem k vlastní inteligenci, mluvili o podstatě alternativní léčby. Homeopatie = placebo, akupunktura = placebo atd.

Pokud se prý chcete zbavit bolesti zad pomocí akupunktury, nepotřebujete k tomu žád­ného specialistu na akupunkturu. Stačí napíchat jehličky kamkoliv do zad a bolest zmizí. Je za tím totiž jen sugesce a placebo. To mě zaujalo. Do tohoto experimentu bych šel. Tedy, aby bylo jasno, já bych píchal ty jehličky a oni by si nechali ode mne léčit záda.

Nejsem žádný specialista na akupunkturu, ale podle nich to prý nevadí. Shodou okolností ale toho dost vím o tlakových a citlivých bodech. Dát mi do ruky jehličky a nechat mě, abych je použil dle vlastního uvážení, by asi nevedlo k tomu, že by je přestaly bolet záda, ale určitě by zapomněli na to, v kterém místě je původně bolely.

Placebo je používáno jako kontrolní vzorek při testování účinnosti léků. Pokud testování ukáže, že účinnost placeba je stejná jako testovaného léku, je lék považován za neúčinný. Na placebu je však stále zajímavá jedna věc – že minimálně po nějakou dobu, dokáže zlepšit stav pacienta. Jak je to možné?

Lékaři ani vědci se většinou tento efekt vůbec nepokoušejí vysvětlit. Za to pohrdavě říkají: „To je jen placebo efekt.“ Je to pokus něco vysvětlit tím, že pro to vymyslíme slovo. „Placebo efekt je jen sugesce,“ můžeme také slyšet, což je pokus vysvětlit jedno slovo pomocí jiného.

Pokud jsme jen biologická těla produkující myšlení a iluzi vědomí, nemělo by nás nic, co na naše buňky nemá přímý chemický vliv nijak ovlivnit a to ani naše myšlení. Placebo efekt nám říká, že nejsme jen těla. Máme duši, která není pouhým vedlejším produktem činnosti těla a mozku. Je schopna činnost těla ovlivnit pozitivním i negativním směrem.

Lékaři dnes už přiznávají, že více jak 70% nemocí má psychosomatickou příčinu. Psycho (duše) působí na soma (tělo) a může být příčinou nemoci. Problém, kterým se trápí naše duše, se dříve či později změní ve fyzickou nemoc. Přesvěd­číme-li svou mysl, že je to možné, je také schopna spustit velmi účinné léčebné procesy v těle.

Je popsána řada případů lidí v těžkém stadiu stadiu nemoci, u nichž došlo k náhle remisi nemoci v době, kdy už pro ně z lékařského hlediska nebyla naděje na vyléčení. Došlo k tomu na základě jakéhosi spirituálního zlomu, který nastal v jejich mysli. V některých případech došlo u nich k vyléčení v průběhu jen několika dnů či hodin. Bohužel, stejně jako lékařká věda nemá příliš tendenci zkoumat podstatu placebo efektu, nezajímají ji moc ani případy spontán­ního vyléčení lidí. Jsou to prostě černé ovce, které se oddělily od stáda. Nezemřely podle pravidel.

Nemoc se často jeví jako hlas duše, který člověk nechtěl či nechce slyšet. Alopatická medi­cína je mocná ale zároveň nebezpečná tím, že člověku, který nechce slyšet, pomůže hlas duše umlčet, přehlušit. Výsledkem je, že nedojde k vyléčení, ale jen získání času, než se nemoc, třeba v jiné formě, vrátí. Člověk se stává trvalým zákazníkem farmaceutických firem, které na jeho vyléčení určitě nemají zájem.

Známý lékař Deepak Chopra na otázku, zda bude někdy existovat lék na rakovinu řekl: „Kdyby bylo možné, aby pacient podpořil léčbu zevnitř, to by byl ten lék na rakovinu.“

Představme si situaci, kdy by pacient dostával dvě stejně vypadající pilulky. Obě by měly stejnou chuť a, pokud možno, i charakteristickou vůni. V jedné by byla alopatická účinná látka a v druhé placebo. Pilulka s alopatickým lékem by sice obsahovala silnou účinnou látku ale, jak je bohužel obvykle, měla by také řadu nežádoucích vedlejších účinků, které by se časem kumu­lo­­valy a poškozovaly zdraví pacienta. Otázkou je, zda by bylo možno omezit dávky alopatické látky ve prospěch placeba. Naučila by se mysl pacienta spouštět léči­vou reakci těla jen na základě shodné chuti a vůně léku, díku čemuž by organismus nebyl nad­měrně zatěžován nežádoucími vedlejšími účinky léku?

Často se tvrdí, že léčivý účinek placeba je jen dočasný. Na tom tvrzení je hodně pravdy. Proč tomu tak je? Vidím dva důvody. První je, že účinek placeba zmizí, jakmile je lék či léčba zpochybněna. Pacient se dozví, že ten lék, který požil, neobsahuje žádnou léčivou látku, a tudíž v jeho účinek přestane věřit. Nastane tzv. nocebo efekt (lat. „uškodím“) – pozitivní účinek se ztratí a pacient, který se cítí podveden, se cítí o to hůř. Placebo efekt tedy může být silnější, když v něj věří nejen pacient ale i lékař, který ho podává.

Nocebo efekt je stejně silný nebo silnější než placebo efekt. Jsme mu, ať už si to uvědo­mu­je­me nebo ne, vystaveni mnohem více než placebo efektu. Lékař vám řekne: „Je mi líto vaše nemoc není léčitelná...“ nebo „Můžeme vám prodloužit život jen za cenu, že vám...“ Když se svěříte svým blízkým, že máte tu a tu nemoc, hned mají jasno, jak to s vámi dopadne. Dopředu vás i vaši mysl programují na to, co se s vámi stane. Projeví vám soucit, o který nestojíte, což je také forma nocebo působení na vás. Kdybyste jim řekli, že chcete zkusit nějaký jiný způsob léčby, hned vám řeknou, ať si neděláte nějaké naděje, a zasvěceně vás ujistí, že vám to stejně nepomůže. Holt, musíte se s tím smířit.

Pokud byste stále nebyli přesvědčeni o síle nocebo efektu, přečtěte si příbalový leták k něja­kému léku – určitě tam najdete nějaký nežádoucí efekt, který se u vás projeví. Proto je to také psáno malým písmem. Bojíte-li se, že dostanete chřipku a chcete se nechat očkovat, přečtěte si někde, co taková vakcína obsahuje. Už se pak nebudete tolik bát chřipky ani koro­naviru jako té vakcíny.

Druhý důvod, proč účinek placeba bývá jen dočasný, vidím v tom, že, podobně jako alopa­tic­ké léky, necílí na příčinu nemoci ale jen na její symptomy. To pomůže, ale zřejmě nestačí.

V případě placeba a noceba to, co nám pomáhá cítit se lépe či hůře, jsou naše představy. Na tom se asi všichni shodneme. Kdybychom je dokázali lépe ovládnout, možná bychom měli nástroj, kterým bychom dokázali podpořit léčbu nemoci zevnitř. Uvědomme si, že lékaři nejsou odpovědni za naše nemoci ani zdraví. To jen my.

S použitím knihy: Goswami, A.: Kvantový doktor. Olomouc 2014.

Autor: Rostislav Szeruda | neděle 12.7.2020 18:56 | karma článku: 14,84 | přečteno: 583x
  • Další články autora

Rostislav Szeruda

Jak nám ukrajinská krize zavařila doma

Válka na Ukrajině nám přinesla ekonomickou krizi – obrovskou inflaci, nedostatek plynu, velké zdražení paliv a energie, migraci. Kdoví, co nás ještě čeká? A za všechno může Putin. Opravdu za všechno?

11.9.2022 v 17:44 | Karma: 45,25 | Přečteno: 6483x | Diskuse| Politika

Rostislav Szeruda

Co nám válka na Ukrajině ukázala 2

Stejně tak jako jsem proti dráždění a provokování divokých zvířat a považuji za velmi ne­ro­zumné zahrávat si s těmi velkými, silnými a v případě ohrožení agresivními, byl jsem vždy také proti tomu zahrávat si s ruským medvědem,

25.8.2022 v 17:29 | Karma: 29,73 | Přečteno: 1018x | Diskuse| Politika

Rostislav Szeruda

Co nám válka na Ukrajině ukázala

Co nám válka na Ukrajině ukázala? Za prvé, že přísloví, že není radno dráždit hada holou nohou a také medvěda, potažmo ruského, zadní částí těla, stále platí. Jinak hrozí, že o něco, co je nám blízké a bylo samozřejmé, přijdeme.

16.8.2022 v 17:26 | Karma: 38,80 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Politika

Rostislav Szeruda

Rozhovor s ďáblem 4

V roce 1937 začal psát Napoleon Hill, autor bestselleru Myšlením k bohatství, knihu Jak přelstít ďábla. Tato kniha je velmi troufalá a nadčasová. Představuji si, na co by se zeptal pan Hill ďábla dnes a jakou by dostal odpověď.

28.1.2022 v 17:42 | Karma: 18,32 | Přečteno: 370x | Diskuse| Společnost

Rostislav Szeruda

Rozhovor s ďáblem 3

V roce 1937 začal psát Napoleon Hill, autor bestselleru Myšlením k bohatství, knihu Jak přelstít ďábla. Tato kniha je velmi troufalá a nadčasová. Představuji si, na co by se zeptal pan Hill ďábla dnes a jakou by dostal odpověď.

16.1.2022 v 17:52 | Karma: 14,16 | Přečteno: 235x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1304x
Jsem člověk zajímající se o lidskou duši a její podstatu. Vyznávám svobodu myšlení a slova. Jsem autorem několika knih. Mé nejnovější knihy: Rytíři Slavelonu (2020) a aktuálně na Amazonu Schrödinger's cat and a new view of the world (2022).

Mé stránky: Kvantová duše, www.szeruda.cz

Seznam rubrik