Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LT

L59í11d14a 71T73i72c92h67á

25. 12. 2020 17:43

Mně osobně na včerejší pohádce nejvíce vadila doslovně ryčná hudba, takže chudák manžel sledoval děj s ovladačem v ruce a pokaždé, když začala řvát hudba, zvuk ztlumil, jakmile začaly dialogy, bylo nutné ho opět zesílit, abychom vůbec něco slyšeli. S chutí jsme se pak podívali na Tři oříšky pro Popelku, tam je také hudba, ale krásná, příjemná, neřvoucí, neječící.

2 0
možnosti
Foto

I59v44a18n 40M65a49r96e61k

25. 12. 2020 17:07

Karma jako hrom pane Szerudo. R^R^R^

2 4
možnosti
Foto

Nikdo ještě nenatočil pohádku lepší, než je S čerty nejsou žerty:-) Tohle je naprostý TOP mezi pohádkami a přibližují se k ní jen Tři oříšky pro Popelku, Princezna se zlatou hvězdou a Šíleně smutná princezna. Jo, ještě o Statečném kováři a Princ Bajaja.

Z nových pohádek se mi nelíbí ani edna a to ani mnoha lidmi zbožňovaný Anděl Páně.

2 0
možnosti
BG

To je Váš žebříček. V tom mém je místo Bajaji Princ a Večernice a místo kováře Honza málem králem. :-)

0 0
možnosti
JB

Ke štědrovečerní pohádce si člověk šedá ve zvláštní náladě a rozhodně není zvědavý na umění či novodobé experimenty! Chce si jen užít hezký příběh, kde je hezký zamilovaný pár a dobro zvítězí nad zlem. Alespoň mně tohle stačí! A proto se mi i ta letošní pohádka líbila, tedy rozhodně více, než ta loňská a některé další z poslední dekády.

2 0
možnosti
Foto

Možná to tak ode mně vyznělo, ale ta štědrovečerní pohádka nebyla úplně špatná. Stačilo málo a mohla se zařadit mezi ty lepší. To málo mi chybělo.

1 0
možnosti
IM

I91v52a30n 93M43i77n68á25ř

25. 12. 2020 16:26

Když je filmová pohádka opravdu dobrá, shlédnou ji s velkým zájmem nejen děti, ale i dospělí. Pohádky nudné a zdlouhavé - kterých je překvapivě naprostá většina - otravují obě generace.

4 0
možnosti
RK

R48a47d52i76m 45K55a19l14a11s

25. 12. 2020 15:59

Nemyslím si, že se někdo snažil uniknout z okovů totality, a proto se natočily krásné pohádky, které se stále reprízují. I 10 kvalitních za 40 let, jak zmiňuje vedoucí komentář, není málo. To bychom totiž dnes měli každé čtyři roky jeden klenot a od revoluce by takových bylo již 7... Nemáme...

Ten důvod je dle mého v něčem jiném. Za socialismu existovala celá řada tvůrčích skupin, z nichž mnoho měly tvorbu pro děti přímo v popisu práce. A z takového podhoubí zkrátka vyrostla celá řada schopných filmařů a tvůrců. Ono nejde jen o pohádky, ale i mnohé dětské seriály byly tak dobré, že se vysílaly i mimo naši vlast. Problém byl ve financích, ale to šlo, stejně jako dnes, vyřešit koprodukcí.

Aktuálně většina filmařů natáčí romantické komedie nebo tituly, které budou komerčně úspěšné pro většinového diváka. Není tu, snad kromě Z. Trošky, nějaký typický režisér pohádek. Nejspíš by se jich více ani neuživilo.

Problém dnešních pohádek bývá mnohdy přemrštěná stopáž, Tři oříšky pro Popelku mají 75 minut, nechvalně známý Kouzelník Žito 104 minut. Ano, filmy dnes bývají delší, ale je potřeba diváka zabavit, často to mají na svědomí triky nebo akce. Naše triky a akce zůstaly u staré školy, která dnes již nevyhovuje a na moderní CGI nejsou peníze ani lidé, kteří by je zvládali na té nejvyšší úrovni.

Druhým faktem je, že klasické a léty prověřené příběhy vycházející z tradičních pohádek jsou až na Dlouhého Širokého a Bystrozrakého vyčerpány. (Toho ostatně připravuje J. Strach.) A nikdo asi nechce stále dokola točit třeba právě Popelku. A možná není náhoda, že jedním z posledních nezfilmovaných titulů B. Němcové byl před léty právě Anděl Páně, přestože prošel výraznou modernizací.

Napsat nový kvalitní pohádkový příběh tedy není jednoduché. Ani ten včerejší nebyl nový, ale je to dobrý námět, který diváka určitě zaujal, přestože selhal v tom základním a to jsou funkční interakce jednotlivých postav. Součinnost postav vytváří příběh, emoce, uvěřitelnost, napětí, atd.

4 1
možnosti
RK

R56a15d66i58m 80K98a75l26a86s

25. 12. 2020 16:09

... z nichž mnohé měly...

0 0
možnosti
BG

To je pořád keců. Tak vymyslete vlastní pohádku. Proč by někdo něco musel dělat za Vás? Pokud si myslíte, že filmaři neumí vymyslet pohádku, která by se líbila mnohem více lidem, tak je inspirujte Vy. Nebuďte protivný, dejte se dohromady s ostatními stěžovateli, řekněte si, co by měla taková vánoční pohádka mít a vytvořte námět. Teda pokud vůbec máte nějakou fantazii. Nebo se zeptejte dětí.

2 7
možnosti
Foto

Nejdůležitější je, že se změnil jejich divák, nelze točit pro dnešní děti jako v padesátých letech, s tím je třeba se smířit :) O originalitě lze s úspěchem pochybovat https://www.csfd.cz/film/224137-hvezdny-prach/prehled/

Co oceňuji, že princezna byla kočka, což je spíš výjjimka v těch novodobých...

11 0
možnosti
MM

A Tereza Ramba byla fantasticky skvělá!

9 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
29 4
možnosti
RK

R32a33d91i63m 96K78a63l57a24s

25. 12. 2020 16:18

Měl byste vzít v úvahu, že aktuálně máme 30 let od revoluce, což není úplně málo a tím pádem tu existuje jisté srovnání s 40 lety budování socialismu a počtem kvalitních pohádkových titulů.

2 2
možnosti
Foto

Ja pohadku jeste nevidel, a tak s vami nebudu polemizovat, zda byla vyvedena ci nikoliv ... Jen chci poznamenat, ze vase tvrzeni, ze za komunistu bylo 8-9 pohadek z deseti krasnych, povazuji minimalne za usmevne ... Ano, za poslednich zhruba 50-60 let si vybavim 8-9 krasnych pohadek. Celkem ... z tech novejsich bych asi pridal jeste Andel Pane a seznam by skoncil .. Dnes je pohadka celosvetove jeste okrajovejsi tema nez driv a tak jich casem zrejme moc nepribyde ... Nemci nam uz dnes neplati ani serialy a ani pohadky, ktere pak pokladame za narodni poklad a CT na podobnych projektech setri tak, ze vysledny efekt je tak amatersky, az se nekdy stydim za samotne herce. Porad mi to je ale o kousek milejsi nez desitky kulisovych pohadek tocenych v minulosti, ktere temer do jedne staly za prd ;-)

8 0
možnosti
  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1304x
Jsem člověk zajímající se o lidskou duši a její podstatu. Vyznávám svobodu myšlení a slova. Jsem autorem několika knih. Mé nejnovější knihy: Rytíři Slavelonu (2020) a aktuálně na Amazonu Schrödinger's cat and a new view of the world (2022).

Mé stránky: Kvantová duše, www.szeruda.cz

Seznam rubrik