Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

I za posledních řekněme 20 let vzniklo dost nadprůměrných pohádek. Například již zmíněné Anděl Páně 1/2, Korunní princ, Tajemství staré bambitky, Peklo s princeznou, Dvanáct měsíčků atd. Ale v oblíbenosti (viz různé žebříčky) se nějak výrazně neprosazují. Hold lidé mají mnohem raději právě tu klasiku..

0 0
možnosti
RE

Pohádky nějak nemusím s výjimkou "Třech oříšků..." To má šmrnc a spád. Milují ji nejvíc v Norsku, přestože(nebo právě pro to), že severské pohádky, či spíše báje jsou velmi drsné. Když tam Tři oříšky kdysi stáhli z vysílání, lidi protestovali. U nás ne. Jsme velmoc pohádek a patrně se očekává něco ještě lepšího. To bude ale hodně těžký oříšek! :))

0 0
možnosti
Foto

Nejlepší pohádka, kterou ještě nic nepřekonalo, je S čerty nejsou žerty.:-)V

3 0
možnosti
Foto

Pohádka je krátký literární útvar, jehož podstatou je vyprávění s dobrým koncem, většinou je v ní kouzlo, nebo nadpřirozená bytost. Mají dobrý konec a jsou určeny pro děti. Tohle všechno princezna a půl království splňuje. Vy voláte po určitých archetypech a stereotypech ale ani tady nevidím problém. Dvě království, král a královna, princezna, drak, prostý hoch Honza osvobodí princeznu, zlo v podobě vrchnosti, dobrý konec. Ani zde nevidím problém. Takže i zde kritika pokulhává. Pak už zbývá jedině hodnotit dialogy, herecké výkony, řemeslné zpracování. Za mne letošní vánoční pohádka nadstandardní... A pokud to vezmeme obecně, poslední dobou krom slabších pohádek vznikli i lepší a bylo jich celkem dost. Česká pohádka neupadá, ale při té četnosti se ne všechny zkrátka povedou

2 0
možnosti
DR

Obávám se, že Půl království za pohádku byla oproti tomu co jsem viděl včera a tj. Čertí brko, ještě vcelku slušná. Toto byla totiž přímo tragédie, bohužel na čele s Vraníkem Vetchým v čele. Rv

2 1
možnosti
ND

Přesně, čertí brko děs...

0 0
možnosti

Pohádka se mi líbila, bavila jsem se.

0 0
možnosti
JR

J21a23n 24R92o47s51a

25. 12. 2019 20:11

To co rikate je nesmysl. Podivejte se treba na Ledove Kralovstvi, nebo Ledove kralovstvi 2 ... nejsou zalozene na archetypu a deti bavi. Ja jsem zastance patriarchatu a rekneme "tradicniho usporadani rodiny", a jak me tak manzelce to vyhovuje, nicmene vase implikace ne archetyp -> propadak je blbost vyvracena praxi. Stejne tak to, co propagujete - tedy mix blabolu od ruznych sarlatanu a pavedcu (a ano Rak je dnes blabolista a pavedec) trpi nedostatkem reality, logiky a podlozenych argumentu.

1 2
možnosti
RK

R97a16d11i39m 63K89a87l49a76s

25. 12. 2019 18:20

Štědrovečerní pohádka bývá určena tzv. pro celou rodinu a i z toho asi vyplývá, že svým pojetím bude spíše "klidnější", více či méně komediální, laskavá. Další důvod pro takové uchopení je nejspíš v prostoru, který pohádce zbyl. V dnešní konkurenci fantasy, komiksů a hollywoodských triků, nezbývá moc směrů kudy se vydat, aby příběh a zpracování nepůsobily v konkurenci uvedeného směšně nebo lacině. Pak je také nutné zmínit, že klasická pohádka je do jisté míry vyčerpaný zdroj. Naprostá většina klasických námětů již byla zfilmovaná. No a v neposlední řadě jsou tu scénáristé a režiséři, kteří se v dnešní době etablují spíše z těch, kteří točí pro kina komedie všeho druhu.

Myslím si dokonce, že moderní triková, ale klasická, pohádka je svým způsobem protimluv, protože pohádka mívá zpravidla jednoduchý děj i pointu. Dnešní filmy se ale nastavují co do délky tak i počtu triků a akce. A nic z toho vlastně pohádce nepomáhá. Nejsem si jistý, jestli je možné udělat skok v čase a natočit klasickou pohádku moderními prostředky a očekávat stejný výsledek jako před lety.

Včerejší pohádka Princezna a půl království měla 92 min. nejčastěji jmenovaná tradiční pohádka Tři oříšky pro Popelku má přitom jen 75 min. V tomto případě je to samozřejmě dáno i tím, že tvůrcům místo klasického nosného příběhu tradiční pohádky, jako je Popelka, nezbylo než pustit se do nastínění vývoje postav a komiky vedlejších postav. Hlavní dějová linka zůstala poměrně jednoduchá, což je v pořádku, ale seškrtaná by asi nebyla příliš atraktivní. Jsou zde tedy kromě jiného větší nároky na hlavní postavy a tedy na herce. V tomto smyslu měl a má štěstí Anděl Páně na Ivana Trojana s Jiřím Dvořákem, kteří hrají zajímavé protipólné postavy a navíc patří mezi kvalitní a charismatické herce. Něco podobného, i když v menším měřítku se podařilo např. v Korunním princi, který měl v hlavní roli herce s komediálním talentem Děrgela, kterému zdatně sekundovali hlavní záporáci Hádek s Křížem.

4 0
možnosti
RK

R63a62d63i67m 84K52a13l35a28s

25. 12. 2019 18:23

Typickým princem, nikoliv do počtu rolí, ale co do povědomí býval dříve P. Trávníček a "princeznou" L. Šafránková. I to asi říká, že vhodných herců pro hlavní role nebývá bezpočet.

0 0
možnosti

Ten konec už byl sice trochu upocený, ale jinak se mi pohádka docela líbila. Vydržel jsem až do konce.

2 0
možnosti
ZS

Jestli se pohádky líbí dětem, pak není co řešit.

2 0
možnosti
OS

Tak jsem si přečetl diskusi a mimo "zasvěcených" kritiků jsem nezaznamenal jeden jediný a to ani reprodukovaný názor dětí, pro které jsou pohádky tvořené. Asi mám vadné moje vnoučata a pravnoučata, když pohádku sledovali a nás starší upozorňovali, že je našim hovorem rušíme. Všem těm "moudrým" bych chtěl jen připomenout, vraťte se trochu do dětství a uberte na své moudrosti, dětská duše je opravdu trochu jiná.

15 0
možnosti
  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1304x
Jsem člověk zajímající se o lidskou duši a její podstatu. Vyznávám svobodu myšlení a slova. Jsem autorem několika knih. Mé nejnovější knihy: Rytíři Slavelonu (2020) a aktuálně na Amazonu Schrödinger's cat and a new view of the world (2022).

Mé stránky: Kvantová duše, www.szeruda.cz

Seznam rubrik