Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"existuje minulost, která se ještě nestala" - ale je vždy, třeba když nevíme, co se někde stalo a dodatečně to zjistíme, tedy to platí u kvantové teorie.

0 0
možnosti

K tomuto se lze lehce dopracovat přes rychlostní limit šíření informace...

0 0
možnosti

Ja bych chtela vedet, k jakemu realnemu uzitku vedou takove observace.

0 0
možnosti
Foto

No, tohle je hodně staré pojetí Schrodingerovy kočky a je pochopitelně povrchní a špatné. Toto pojetí není taky pojetím "kvantové mechaniky", ale pouze pojetí jejích pravděpodobnostních interpretací. Existují i deterministické, třeba pilotní vlna, kde vše probíhá úplně normálně. Kočka je už v uzavřené krabici buď mrtvá nebo živá a nše pozorování na tom nic nezmění.

Ony obecně jsou nesmysly populární, protože paradoxy přitahují pozornost. Tohle je ten případ. Navíc vysvětlení staré tak 90 let. Deterministická pilotní vlna vysvětluje většinu efektů kvantovky zcela přirozeně.

Třeba bych upozornil na to, že i jen kamera, která pozoruje dvojštěrbinový experiment, ruší kvantovou interferenci, takže i kdybych na chvíli uvažoval, že kočka v krabic může být v superpozici stavů (což nemůže), tak přítomnost kamery uvnitř krabice tuto superpozici zruší.

Tedy nesmysl nutnosti pozorovatele k dekohorenci dnes nevyznávají ani ty pravděpodobnostní interpretace kvantovky.

To, co jsi tady předvedl, je tedy duchařina, i když duchařina historicky pocházející od předních fyziků.

1 0
možnosti

Schrödingerovu kočku zná každý fanda seriálu Teorie velkého třesku. Tam to bylo nějak jako jestli Leonard a Penny jo nebo ne. Když to nezkusíš, nedozvíš se to. Tak jí dal pusu a Penny prohlásila "Kočka žije!" P.s. My retardové známe díky TBBT spoustu dalších vědeckých chytrostí. Dopplerův efekt například. Nerozumíme, ale je to i tak náramné.

2 0
možnosti
Foto

Jde pouze o myšlenkový experiment, který realizovat nelze – kdyby totiž vědci krabici ve skutečnosti otevřeli, našli by ji prázdnou, protože by kočka uprchla;-)

1 1
možnosti

"Tohoto vysvětlení se fyzikové zalekli natolik, že přišli s ideou, že při každém kolapsu vlnové funkce se náš vesmír dělí na dva či více vesmírů."

S tím přišel Everett, ale spíš je to tak, že v této interpretaci ke kolapsu vůbec nedochází. Kdykoli může dojít k rozštěpení vývoje na více možností (většinou jich je nekonečno v každém zlomku sekundy), tak každá z možností generuje nový vesmír, bez ohledu na přítomnost pozorovatele. Právě Everettovská interpretace měla za účel odstranit výjimečné postavení člověka ve vesmíru

0 0
možnosti

R^ Asi v žádné interpretaci nezpůsobuje kolaps vln. fce štěpení vesmíru, ale snad jen výběr z nekonečného množství variant, které zanikají (redukce stavu), protože vesmír nedisponuje nekonečnou energií. V jiné interpretaci mnoha vesmírů mají jednotlivé vesmíry své dílčí funkce z celkové superpozice, ale pochopitelně nemohou zkolabovat.

0 0
možnosti

R^karma

Superpozici nějakého kvantového systému lze pozorovat i s otevřenýma očima, např. v difrakčním experimentu s dvěma štěrbinami. Interference na stínítku v podstatě není nic jiného, než projekce superpozice kvantového systému, která se změní přidáním detektoru ke štěrbině ve snaze zjistit dráhu částice - systém okamžitě přejde (zkolabuje) do konkrétního stavu - to je to otevření víka krabice v ověření dráhy částice. Samozřejmě, experiment nesupluje myšlenkovou kočku a je zaměřen na duální povahu částic, ale poskytuje obraz superpozice.

0 0
možnosti
Foto

Zajímavé téma. Pěkně napsáno. R^

0 1
možnosti

J88a61n 11P43a30l56l22a42s

27. 8. 2017 20:38

Dobrý večer, stanou se obě události, ovšem každá v sousedním paralelním vesmíru. Mně se asi před dvaceti lety podařilo vyměnit se se svým dvojníkem v sousedním světě. Nevím, jak se mi to stalo, měl jsem dost naváto. Jediná odlišnost spočívala v tom, že spínače děleného vypínače v kuchyni si vyměnily funkce.

Zatím mi to nikdo neuvěřil, budete první?

2 1
možnosti

Dokažte, že ten druhý je mrtvý a máte Nobelovku;-)

0 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS