Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J43o91s86e48f 87P19o39t94r

11. 8. 2017 23:23

Pane Szeruda, vaše slova

"Není vyloučeno, že v našem vesmíru se vyvinul život prostě proto, že i ve své nejjed­no­dušší formě umož­ňuje vyšší úroveň pozorování okolního světa, než je běžná u neživé hmoty" ukazují nový, neotřelý pohled na vznik života. Problém ale máte v tom, že tím vesmíru přisuzujete božskou vlastnost, schopnost se sám o sobě vyvíjet - vesmír uviděl potřebu mít pozorovatele, tak je vyvinul. Je to nesmyslné už vůči 2. termodynamickému zákonu, nejzákladnějšímu zákonu vesmíru, podle kterého se zvyšuje entropie a snižuje uspořádanost, a který tím je v příkrém rozporu se vznikem a existencí života

Já jsem zažil jiný božský názor, totiž to, že hmota je věčná, a kromě jiných atributů jedna její vlastnost je vývoj a to až k dokonalému komunistickému nadčlověku. Jak jistě sám víte, pro instalaci tohoto ateistického názoru bylo zavražděno na 100 milionů lidí.

Dole v diskuzi se mluví o vlastnostech a hodnotách fundamentálních entit. Náhodně by jejich hodnoty mohly být od mínus do plus nekonečna, ovšem, ony jsou tak vyladěné, že umožňují stabilní vesmír, včetně kamenných planet vhodných pro život. Jenda z nejkurióznějších konstant je kosmologická konstanta, kladná odchylka od nuly mezi kolabujícím a expandujícím vesmírem, s hodnotou 10^-120, kdyby byla o řád vší, nebo nižší, nikdy by stabilní vesmír nevznikl ( pro srovnání pro ty, kdo neovládají matematiku, ve viditelném vesmíru je 10^80 atomů).

Dále bych těm jejichž mantrou je "věda nic než věda" chtěl připomenout, že věda pouze a jen popisuje, měří a matematicky vyjadřuje vesmír, ale není schopná říci proč je, odkud je, proč má takové vlastnosti a hodnoty jaké má.

0 0
možnosti
  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1304x
Jsem člověk zajímající se o lidskou duši a její podstatu. Vyznávám svobodu myšlení a slova. Jsem autorem několika knih. Mé nejnovější knihy: Rytíři Slavelonu (2020) a aktuálně na Amazonu Schrödinger's cat and a new view of the world (2022).

Mé stránky: Kvantová duše, www.szeruda.cz

Seznam rubrik