Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Půl království za pohádku!

Bývá již pomalu zvykem kritizovat štědrovečerní pohádku na ČT. Tento rok jsem už byl skoro v naději, že to bude lepší. Pohádka Princezna a půl království začala dobře, nápaditě. Bohužel dobrá myšlenka se rozplynula v těžkou nudu.

Jsou pohádky, na které se člověk každý rok podívá rád znova, a pak jsou pohádky, kde stačí jednou a raději už nikdy více. Takových vzniká v posledních letech, bohužel, nejvíc. Nedá se tvrdit, že by za posledních třicet let nevznikly žádné nové pěkné filmové po­hádky. Bohužel by se ale daly spočítat na prstech jedné ruky. I když o pár vím, neutkvěly mi snad kromě Anděla Páně 2 natolik v paměti, že bych si pamatoval jejich názvy.

Pohádkám natáčeným v poslední době chybí duše, šmrnc a humor. Příběh je těžkopádný, plný ne-logismů. Jako by se někdo pokoušel vyrábět parodie na pohádky a natočit skutečnou pohádku se bál. Možná je to strach z kritiky kritiků a nedostatek strachu z kritiky diváků nebo jen to, že dnešní autoři berou psaní a natáčení pohádek pouze jako práci, do níž nemusí vložit své srdce. Prostě práce jako každá jiná. Hlavně, aby si moderní pohádka nezadala s klasikou.

Klasickým pohádkám se dnes vyčítá, že propagují stereotypy a předsudky. Podsouvají dětem, že jen z lásky muže a ženy se dítě narodí, že pro lásku princezny a za záchranu krá­lovství by měl princ či hloupý Honza být ochoten nasadit i svůj vlastní život, že sůl je nad zlato a není všechno zlato, co se třpytí. Někteří moderní kritici se dokonce vážně zabývají tím, zda nejsou čeští čerti moc černí. Co kdyby to někoho urazilo?

Princezny jsou prý v pohádkách sice krásné, ale záro­veň prý hloupé a málo proaktivní, když čekají na toho pra­vého. Stateční princové na bílých koních už totiž vymřeli. Dnešní hrdinové si tak maximálně dokážou princeznu vyzpívat, získat vychytralostí nebo to opti­málně za ně udělají kouzla. K čemu by jinak ty kouzla a kouzelné bytosti v pohádkách byly, že? To, že by měli, v pří­padě potřeby, vytasit meč a hájit svou dívku s nasazením vlastního života, nepřichází v úvahu, a když už to udělají, jako v pohádce Princezna a půl království, je snad snahou autora, aby to působilo, co nejvíc trapně.

Pohádky, žel či dík, musí propagovat stereotypy, protože jsou založeny na archetypech. Kdo nevnímá v sobě sílu archetypů, ten nemůže napsat ani natočit pěknou pohádku. Pohádky jsou možná plné předsudků ale to proto, že ty starší ještě neznaly politickou korektnost, která dává přednost bílé lži. On totiž každý předsudek vychází z určité zkušenosti. Pokud nezmizí špatná zkušenost, nezmizí předsudek.

Často si říkám, v čem jsou ty starší pohádky lepší. Je to tím, že jsem byl v době, kdy vzni­kaly, mladší? Asi ne. Líbí se i mým dětem. Spíš si myslím, že pokud člověka nebolí srdce, nemá ztrápenou duši a nechce vyjádřit něco mezi řádky, nemůže vytvořit dobrou pohádku. Pohádku se nedá dělat podle kuchařky – vezmi si pár grantů, dva sponzory, tři čerty, přidej strašidlo či možná i draka, dobře to zamíchej, jako koření přidej jednu Bohdalku či Lábuse, dodej pár odrhovaček a pohádka je na světě.

Pohádky nemají prioritně vychovávat či dokonce propagovat moderní pohledy na svět, jaký by měl podle představ některých lidí být. Mají se líbit, mají souznít s duší diváka, potěšit ho a dodat mu naději na to, že nakonec dobro, pravda a láska zvítězí nad silami temna, a to i tehdy, když si právě na pravdu a lásku chtějí uzurpovat monopol tyto síly.

Přeji pěkný zbytek vánočních svátků!

Drak a rytíř

 

Autor: Rostislav Szeruda | úterý 24.12.2019 22:03 | karma článku: 42,44 | přečteno: 8006x
  • Další články autora

Rostislav Szeruda

Jak nám ukrajinská krize zavařila doma

Válka na Ukrajině nám přinesla ekonomickou krizi – obrovskou inflaci, nedostatek plynu, velké zdražení paliv a energie, migraci. Kdoví, co nás ještě čeká? A za všechno může Putin. Opravdu za všechno?

11.9.2022 v 17:44 | Karma: 45,25 | Přečteno: 6483x | Diskuse| Politika

Rostislav Szeruda

Co nám válka na Ukrajině ukázala 2

Stejně tak jako jsem proti dráždění a provokování divokých zvířat a považuji za velmi ne­ro­zumné zahrávat si s těmi velkými, silnými a v případě ohrožení agresivními, byl jsem vždy také proti tomu zahrávat si s ruským medvědem,

25.8.2022 v 17:29 | Karma: 29,73 | Přečteno: 1018x | Diskuse| Politika

Rostislav Szeruda

Co nám válka na Ukrajině ukázala

Co nám válka na Ukrajině ukázala? Za prvé, že přísloví, že není radno dráždit hada holou nohou a také medvěda, potažmo ruského, zadní částí těla, stále platí. Jinak hrozí, že o něco, co je nám blízké a bylo samozřejmé, přijdeme.

16.8.2022 v 17:26 | Karma: 38,80 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Politika

Rostislav Szeruda

Rozhovor s ďáblem 4

V roce 1937 začal psát Napoleon Hill, autor bestselleru Myšlením k bohatství, knihu Jak přelstít ďábla. Tato kniha je velmi troufalá a nadčasová. Představuji si, na co by se zeptal pan Hill ďábla dnes a jakou by dostal odpověď.

28.1.2022 v 17:42 | Karma: 18,32 | Přečteno: 370x | Diskuse| Společnost

Rostislav Szeruda

Rozhovor s ďáblem 3

V roce 1937 začal psát Napoleon Hill, autor bestselleru Myšlením k bohatství, knihu Jak přelstít ďábla. Tato kniha je velmi troufalá a nadčasová. Představuji si, na co by se zeptal pan Hill ďábla dnes a jakou by dostal odpověď.

16.1.2022 v 17:52 | Karma: 14,16 | Přečteno: 235x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1304x
Jsem člověk zajímající se o lidskou duši a její podstatu. Vyznávám svobodu myšlení a slova. Jsem autorem několika knih. Mé nejnovější knihy: Rytíři Slavelonu (2020) a aktuálně na Amazonu Schrödinger's cat and a new view of the world (2022).

Mé stránky: Kvantová duše, www.szeruda.cz

Seznam rubrik