Jiná cesta k Bohu?

23. 06. 2017 6:43:33
Pro profesora Halíka je islám jen jiná cesta k Bohu. Český xenofob k tomu dodává, že zřejmě se jedná o nějakou zkratku nebo se panu Halíkovi pomátla navigace.

Slovo islám znamená „podrobení se“ či odevzdání se Bohu – Alláhovi. Muslim je tedy člověk, který se podřizuje Bohu. Jeho úlohou je šířit islám slovem i mečem. Odpadlictví od islámu se nepřipouští – trestá se smrtí. Islám se nevyvíjí – správný muslim se má chovat a žít po vzoru svého proroka Mohameda. Svatá kniha Korán byla dána muslimům jako dokonalý a navždy neměnný text, který má být interpretován v původním smyslu.

Jaký je vztah člověka a Boha dle Bible? Je stejně podřízený jako v Islámu? Nikoliv. Na počátku Bible Bůh vystupuje jako všemocný Stvořitel. Tak si ho většina lidí také představuje. Bůh je aktivně a viditelně přítomen. Boží přítomnost je v Bibli popisována jako známý, zjevný fakt, každodenní skutečnost a zkušenost – ne jako věc víry.

Na počátku Bůh plně řídí proces stvoření a dělá vše sám. Stará se i o Adama a Evu jako o děti. Noe si už ale musí postavit archu sám. Poslušně plní Boží příkazy a neodporuje. Postu­pem času ale stále více iniciativy přechází na lidi. Abrahám si již dovolí Bohu odporovat a dovolí si ho kritizovat za jeho záměry s Gomorou a Sodomou. Chce zachránit spravedlivé. Vykazuje tak víc svědomí a mravního soucitu než sám Bůh.

V průběhu Starého zákona se Bůh zjevuje lidem stále méně a méně i hovoří. Když už hovoří, tak skrze prostředníky. Zázraků, andělů i ostatních známek Boží přítomnosti ubývá, až posléze mizí úplně. V posledních částech Starého zákona už Bůh není přítomen zjevným, smysly postřehnutelným způsobem. Nakonec skryje před lidmi svou tvář s tím, že uvidí, jaký vezmou konec. Odpovědnost za život na Zemi přechází z Boha na člověka.

Dle Bible má člověk schopnost se Bohu postavit, zápasit s ním a v tomto souboji obstát. Bůh si ho za to dokonce váží. Bůh stvořil člověka, dal se mu poznat, navázal s ním kontakt a pak ho opustil s tím, že člověk si k němu zase musí najít cestu. Člověk tak není Bohu podřízen, ale je spíše jeho partner, který potřebuje vyspět.

Bůh může být vnímán skrze „lidské oči“ jako bytost s člověku podobnými úmysly a emo­cemi – jako archetyp otce někdy milujícího, jindy rozhněvaného a člověka zkoušejícího. Člověk také vytváří obraz Boha takového, aby vyhovoval jeho víře a náboženství – obraz pokřivený, viděný jakoby přes zkreslující filtr nebo křivé deformující zrcadlo. Jediný čistý způsob vnímání Boha je však skrz lidské svědomí.

Člověk se tedy může postavit Bohu – všem falešným Bohům, které lidé dokázali vytvořit, pokud to, co se děje „ve jménu Boha“ je v rozporu s jeho svědomím. Ateista jednající podle svého svědomí má tedy k Bohu blíže, než věřící jednající podle své víry.

Judaismus a křesťanství možná nejsou dokonalé, ale umožňují svým věřícím kritické myšlení. Člověk může víru, která mu byla vštěpována, odvrhnout, pokud je v rozporu s jeho poznáním či svědomím, může přestat věřit zcela a nikdo ho za to neodsoudí ke ztrátě života či svobody. Umožňuje mu přátelsky vycházet s ateisty i lidmi jiné víry. Může svou víru nabízet, ale nemusí ji nikomu nutit. A může si také dělat z Boha srandu.

Islám tedy není jiná cesta k Bohu. Islám je cesta úplně někam jinam – do podřízenosti. Hrdý člověk je ten, který se dokáže postavit třeba i samotnému Bohu. Zkusme proto být hrdí sami na sebe, na to čím jsme, kde žijeme a na to, čeho chceme dosáhnout! A braňme si své hodnoty a to, čemu věříme!

S využitím knihy: Friedman, R. E.: Mizení Boha (The Disappearance of God, London, 1995). Argo, Praha 1999.

Autor: Rostislav Szeruda | pátek 23.6.2017 6:43 | karma článku: 33.30 | přečteno: 1176x

Další články blogera

Rostislav Szeruda

Jak nám ukrajinská krize zavařila doma

Válka na Ukrajině nám přinesla ekonomickou krizi – obrovskou inflaci, nedostatek plynu, velké zdražení paliv a energie, migraci. Kdoví, co nás ještě čeká? A za všechno může Putin. Opravdu za všechno?

11.9.2022 v 17:44 | Karma článku: 45.25 | Přečteno: 6481 | Diskuse

Rostislav Szeruda

Co nám válka na Ukrajině ukázala 2

Stejně tak jako jsem proti dráždění a provokování divokých zvířat a považuji za velmi ne­ro­zumné zahrávat si s těmi velkými, silnými a v případě ohrožení agresivními, byl jsem vždy také proti tomu zahrávat si s ruským medvědem,

25.8.2022 v 17:29 | Karma článku: 29.73 | Přečteno: 1018 | Diskuse

Rostislav Szeruda

Co nám válka na Ukrajině ukázala

Co nám válka na Ukrajině ukázala? Za prvé, že přísloví, že není radno dráždit hada holou nohou a také medvěda, potažmo ruského, zadní částí těla, stále platí. Jinak hrozí, že o něco, co je nám blízké a bylo samozřejmé, přijdeme.

16.8.2022 v 17:26 | Karma článku: 38.80 | Přečteno: 1557 | Diskuse

Rostislav Szeruda

Rozhovor s ďáblem 4

V roce 1937 začal psát Napoleon Hill, autor bestselleru Myšlením k bohatství, knihu Jak přelstít ďábla. Tato kniha je velmi troufalá a nadčasová. Představuji si, na co by se zeptal pan Hill ďábla dnes a jakou by dostal odpověď.

28.1.2022 v 17:42 | Karma článku: 18.08 | Přečteno: 370 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 13.87 | Přečteno: 302 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 168 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 147 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.56 | Přečteno: 216 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.88 | Přečteno: 391 |
Počet článků 103 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1304

Jsem člověk zajímající se o lidskou duši a její podstatu. Vyznávám svobodu myšlení a slova. Jsem autorem několika knih. Mé nejnovější knihy: Rytíři Slavelonu (2020) a aktuálně na Amazonu Schrödinger's cat and a new view of the world (2022).

Mé stránky: Kvantová dušewww.szeruda.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...