Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tento článek je snůškou nesmyslů. Legrační vývody o tom, jak jeden "islám" vykládá zcela sjednoceně korán a příslušné texty není ani třeba po sté vyvracet. Nejtroufalejší lží je ovšem tvrzení o tom, že odpadlictví se v islámu trestá smrtí. A ́T autor doloží jedinou zemi na planetě, kde toto platí. Nikde, ani v Saúdské Arábii. Hlavně lidi nebuďte slepí.

1 3
možnosti

Snůška nesmyslů a legrační vývody - to je slabé, pane Hornere.

Vy přece máte na víc. Alespoň iracionální blamáž a svévolná manipulace od válečného štváče by měla zaznít od arbitra vašeho formátu na této platformě.

A pokud jde o trest smrti za odpadlictví, každý normální přece chápe, že to byla přenesená metafora.. (protože odstoupení z islámské víry se přece bezproblémově děje dnes a denně v jakékoli zemi světa)

2 1
možnosti

Člověče! Začínáte urážkou světoznámého ve světě uznávaného českého teologa Tomáše Halíka, abyste nám prezentoval svůj dosti povrchní přístup k Bohu. Proto doporučuji myšlenky salesiána Ladislava Heryána v jeho knize "Exotem na této zemi", která vyšla jako Kniha roku 2016 Lidových novin.

:-)

1 4
možnosti
Foto

Halík je tak leda světově uznávaný pavědec a žvanil.

0 3
možnosti

Agnostik by mohl rici. Buh? Proc ne. Kdyz dela cloveka lepsiho a ponechava mu dost prostoru pro nahled na Boha samotneho. Coz ovsem u 'stredovekeho' islamu a jeho stredovekeho vyznavace neplati.

Ale pomoci islamu se da dobre ovladat clovek a cela spolecnost. A to je to, co laka naseho mileho pseudokrestana Halika.

5 4
možnosti

Zdá se, že jste od Tomáše Halíka nic nečetl, že? Ale kritizovat, kluci, umíte dobře!

:-)

2 2
možnosti

Jaroslav Maxmilián Kašparů říká o Halíkovo toto:

Od mládí se znáte a přátelíte s Tomášem Halíkem, jenž se naopak netají tím, že Evropa má morální povinnost přijmout uprchlíky z Blízkého východu a Afriky i přes možná rizika. Není jeho rétorika někdy až agresívní vůči lidem opačného názoru a na škodu věci, nebo je opravdu zapotřebí do lidí vtloukat „dobro“ a smysl pro ně i tímto způsobem?

Tomáše Halíka znám pětačtyřicet let. Vedl mne v první etapě mého hledání víry a zůstanu mu za mnohé a mnohé vděčný. Ovšem na cestě jsme oba došli v jistém čase na křižovatku a Tomáš se změnil. Neříkám, že k horšímu, ale k jinému. On se vydal na cestu experimentu, já šel po staré cestě. Tomáš, osloven snad příklady sv. Augustina, který pro křesťanskou víru objevil Platona nebo sv. Tomáše Akvinského, který pro křesťanství objevil Aristotela, dopouští se experimentu a chce objevit pro křesťanskou víru její vylepšení skrze jiná náboženství a dokonce i ateismus. Zatím jeho snaha nevypadá na zdravé roubování, jako se to povedlo jeho dvěma předchůdcům, ale na křečovitý synkretismus. Potlesk a úspěch, který tím sklízí v určitých kruzích, může být pro něho aktuálně silně opojný. Leč, po takových opojeních zvečera, přichází střízlivé ráno.

Zdroj: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Myslitel-lekar-a-clen-Rady-CT-Max-Kasparu-Evropa-je-nepojizdny-vrak-Mocni-si-preji-aby-ho-nekdo-ukradl-proto-tupe-jasaji-nad-stehovanim-narodu-Tomas-Halik-toho-znam-dlouho-414006

7 0
možnosti

Odkaz na Parlamentní listy mne překvapil, protože již delší čas vím své o Parlamentních listech. Nejde o fakta, jde o zájem čtenářů především. Pozoruhodné je, že si ani nedokáží ověřit základní informace o člověku, se kterým dělají rozhovor!

Každý člověk je limitován, i když má řadu vědeckých titulů. A s tím také musím přistupovat ke každému člověku a jeho myšlenkám.

Mrzí mne, že Parlamentní listy zneužívají vyslýchané osoby jen k potvrzení svých tezí. Neděláte to také tak? Rozumíte slovům Maxmiliána Kašparů, která citujete?

U Tomáše Halíka nejde o synkretismus! Ono se to těžko vysvětluje nevěřícímu, kterému je Bůh u zadele, ale i věřícímu ve starém duchu, který žije memorovaným katechismem a nemá zkušenost s prožíváním vztahu Bůh-člověk. Prostě víra je o něčem jiném, než si dokáže představit člověk proklamující se jako ateista nebo jako věřící, kterého ten ateista právem nebere, protože není pro něho autentický. Ateista nemůže věřit v Boha některých věřících. Ani moderní věřící v takového Boha nevěří!

Nelze mluvit o synkretismu teologa, pokud se snaží hledat to, co mají ve svém vztahu k Bohu společného věřící středověkého střihu, jejich kritici ateisté a moderní věřící stavějící na biblickém vnímání Boha i na svojí osobní zkušenosti. A samozřejmě i věřící jiných vyznání. Tomáš Halík je moderní teolog podobně jako P.P.František, Ladislav Heryán a mnoho dalších, kteří žijí svoji víru prožíváním vztahu člověka s Bohem.

1 3
možnosti
Foto

Všichni bohové jsou falešní a všichni proroci jsou buď šílení anebo lháři.

4 6
možnosti

Škoda, toto myšlení Vás hodně omezuje!

2 1
možnosti

To téma je obrovské, dovolím si odloupnout. S Bohem, je to podobné - jako s prezidentem ! Spousta humbuku, publicity s dělením táborů ... Pak tedy otázka - Potřebuje člověk prezidenta, nebo prezident člověka ? Co by vlastně - Kterákoliv ! , vůdčí postava, bez lidí, bez jejich přízně dělala ? Komu by vládla , jaký by byl potom vlastně význam funkce samé ? ...Pak si lidé utvořili stát s jeho hiearchií funkcí ... Jak je to s Bohem, nevím, ale odpověď se nabízí sama ... :-)

1 2
možnosti

Letitá otázka! Co bylo dřív, slepice nebo vejce? Bůh stvořil člověka nebo člověk stvořil Boha? Nejsou ty otázky zbytečné? Nejhorší je, když člověk tvoří představu Boha podle sebe, podle svých deformit! Ale je to asi naopak:

Jsme takoví, jaká je naše představa o Bohu. Jde o to, zda seBoha bojíme, nebo zda jej skutečně milujeme a necháme se jím milovat. Jiná,třetí cesta neexistuje. (Ladislav Heryán: Exotem na této zemi)

:-)

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS