Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Logika data narození údajného Ježíše Krista je stejná, jako termín voleb v USA. Kdy mohli lidé jít na sčítání lidu do Betléma, kdy mohli jít v USA volit? Samozřejmě až po sklizni, v USA volí v listopadu, do Betléma se šlo na sčítání podle několika autorů již v září. A určitě by se lidi na sčítání nesvolávali na zimu se závějemi. Tedy narození údajného Ježíška bylo tak na konci září, viz třeba

http://kalendar.beda.cz/data-narozeni-a-ukrizovani-jezise-krista

A proč nemají muslimové rádi Ježíška, když je zmíněn v koránu, to jde mimo mě.

0 0
možnosti

Slunovrat je 21. prosince, vánoční svátek je 25. prosince (církevní), my jsme ho začínali slavit již v předvečer a nakonec se stal u nás svátkem i 24. prosinec.

Zevrubně se datu narození Ježíše věnoval profesor Shemarjahu Talomon z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě (Shemarjahu Talomon: The Calendar Reckoning of the Sect from Judaean Desert, Scripta Hierosolyminana. 1958 s. 162 a 169). Vyšel z údajů uvedených v bibli, kde je zmíněn císař Augustus, místodržící v Sýrii Kvirinius, kněz Abijášovy třídy jménem Zachariáš a další osoby známé z jiných pramenů. Opřel se o historické prameny a údaje uvedených ve svitcích nalezených v Kumránu u Mrtvého moře, přičemž jako profesor historie věděl, které prameny jsou spolehlivé a které ne. Došel k závěru, že se Ježíš narodil koncem prosince r. 1 před naším letopočtem. Zatím žádný historik tyto závěry židovského učence nezpochybnil.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS