Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Navrhuji nechat vládu kanonizovat, aneb hledá se advocatus diaboli

Kanonizace či svatořečení je proces prohlášení nějakého člověka za svatého. Má několik fázi. Člověk je označen nejprve za Služebníka Božího, pak za Ctihodného, Blahosloveného a nakonec za svatého.

Vláda se stará o naše dobro. Přináší nám celé hordy dobra, ať chceme nebo nechceme. Jen pár reptalů a konspirátorů má problém to přijmout. Naposledy pro nás připravila dvojí dobro roušek či jednoho respirátoru. Už nestačí jedna ušitá rouška. Dvě jsou víc než jedna. To snad chápe každý. Chirurgická je víc než ta ušitá. Respirátor je víc než rouška. Nejsou dvě málo, Antone Pavloviči?

Paretovo pravidlo říká, že s 20 % procentním úsilím, dosáhneme 80 % výsledku. Pokud je jedna rouška 20 %, dvě roušky by měly znamenat 160 % výsledku – tedy smrtelná rána pro koronavirus. Nebo se vám to nezdá?

Pokud nové nařízení vejde v platnost a lidé se jím opravdu začnou řídit, bude to znamenat finanční zátěž pro jednu čtyřčlennou rodinu asi 50000 Kč/rok. Kratší dobu to nejspíš platit nebude, že? To je v pohodě, ne? Nechystáme se přece tento rok na žádnou dovolenou.

Je možné, že někteří nezodpovědní lidé, kterým je bližší něco do úst než cizí zdraví, začnou podvádět. Budou používat jeden jednorázový respirátor celý měsíc a navíc si ho půj­čo­vat po rodině, podle toho, kdo právě potřebuje jet na nákup, nebo budou náhodně měnit pořadí těch dvou roušek, co budou mít na tváři. Za to už vláda nemůže – za to můžou oni – nezodpovědní občané. Konspirátor by řekl, že vláda opět připravuje optimální podmínky pro šíření viru, ale není to pravda.

My vládě sice nerozumíme a už se o to ani nesnažíme, ale my ji věříme. Co prohlá­šení vlády to perla. Co restrikce to malý zázrak.

Aby se nám lépe věřilo, bylo by vhodné konání vlády nějak posvětit. Co třeba kanoni­zace? Když už ne celou vládu, tak alespoň vybrat kandidáty na svatou trojici – Babiše, Hamáčka a Blatného. Fázi Služebníka Božího a pana Ctihodného můžeme rovnou přeskočit. Začali bychom hned na úrovni Blahosloveného. Jak říká Matoušovo evangelium 5,3: Blaho­slavení chudí duchem, neboť jejich je království nebeské.

Proces svatořečení má ale jeden problém. Vyžaduje promotora víry – ďáblova advokáta, někoho, kdo bude proces svatořečení rozporovat, protože mu sám nevěří. Ano, je potřeba najít nevěřící – konspirátory – jednoho nebo celý tým. Nominovat do této úlohy bychom mohli třeba jednoho Klause, Berana a jim podobné.

Proti konspirátorům by se měl postavit tým advocatus Dei či angeli – Božího advokáta, který všem ukáže, že vláda vždy jednala a jedná správně ve prospěch lidí a nikoliv svůj. To čela tohoto týmu bych nominoval pana Prymulu (do třetice snad nezklame), záda by mu kryli šéf lékařské komory Milan Kubek a statistik Ladislav Dušek. Na pozadí by mínění a obavy lidí usměrňoval virolog Jaroslav Flegr.

Arbitra v tomto procesu by se mohl ujmout z pozice svého postavení jeho Eminence kardinál Domi­nik Duka. Nejsem si však jist, zda by dokázal být v tomto případu dostatečně nestranný, zda by neměl tendenci, pro jednou, nadržovat služebníkům ďábla.

Pokud by proces kanonizace úspěšně proběhl, byla by vláda svatá. Byla by nad zákon (i ústavu). Už by se nikdo neodvážil tvrdit, že porušuje demokratický řád. Její počínání by bylo posvěcené a už by nepotřebovala ani zrádné hlasy z opozice. Mohla by vytvořit nové Covidové náboženství, prodávat odpustky, vyhlásit klatbu na odpůrce Covidu a začít pronásledovat heretiky.

Zlé jazyky by mohly tvrdit, že takový postup by mohl vyvolat nové husitské války, ale nevěřte tomu. Lidi už jsou zlenivělí a pan Hamáček se svými vodními děly by to nedopustil. Blaničtí rytíři budou dál spokojeně snít svůj sen, že bude ještě hůř.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Advocatus_diaboli

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kanonizace

https://managementmania.com/cs/paretovo-pravidlo

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nebezpeci-noveho-vladniho-narizeni-z-respiratoru-se-stane-klobouk-143320#dop_ab_variant=519621&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=sD0oyDsV0Tu-202102201820&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Autor: Rostislav Szeruda | neděle 21.2.2021 17:16 | karma článku: 13,82 | přečteno: 219x
  • Další články autora

Rostislav Szeruda

Jak nám ukrajinská krize zavařila doma

Válka na Ukrajině nám přinesla ekonomickou krizi – obrovskou inflaci, nedostatek plynu, velké zdražení paliv a energie, migraci. Kdoví, co nás ještě čeká? A za všechno může Putin. Opravdu za všechno?

11.9.2022 v 17:44 | Karma: 45,25 | Přečteno: 6482x | Diskuse| Politika

Rostislav Szeruda

Co nám válka na Ukrajině ukázala 2

Stejně tak jako jsem proti dráždění a provokování divokých zvířat a považuji za velmi ne­ro­zumné zahrávat si s těmi velkými, silnými a v případě ohrožení agresivními, byl jsem vždy také proti tomu zahrávat si s ruským medvědem,

25.8.2022 v 17:29 | Karma: 29,73 | Přečteno: 1018x | Diskuse| Politika

Rostislav Szeruda

Co nám válka na Ukrajině ukázala

Co nám válka na Ukrajině ukázala? Za prvé, že přísloví, že není radno dráždit hada holou nohou a také medvěda, potažmo ruského, zadní částí těla, stále platí. Jinak hrozí, že o něco, co je nám blízké a bylo samozřejmé, přijdeme.

16.8.2022 v 17:26 | Karma: 38,80 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Politika

Rostislav Szeruda

Rozhovor s ďáblem 4

V roce 1937 začal psát Napoleon Hill, autor bestselleru Myšlením k bohatství, knihu Jak přelstít ďábla. Tato kniha je velmi troufalá a nadčasová. Představuji si, na co by se zeptal pan Hill ďábla dnes a jakou by dostal odpověď.

28.1.2022 v 17:42 | Karma: 18,32 | Přečteno: 370x | Diskuse| Společnost

Rostislav Szeruda

Rozhovor s ďáblem 3

V roce 1937 začal psát Napoleon Hill, autor bestselleru Myšlením k bohatství, knihu Jak přelstít ďábla. Tato kniha je velmi troufalá a nadčasová. Představuji si, na co by se zeptal pan Hill ďábla dnes a jakou by dostal odpověď.

16.1.2022 v 17:52 | Karma: 14,16 | Přečteno: 235x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1304x
Jsem člověk zajímající se o lidskou duši a její podstatu. Vyznávám svobodu myšlení a slova. Jsem autorem několika knih. Mé nejnovější knihy: Rytíři Slavelonu (2020) a aktuálně na Amazonu Schrödinger's cat and a new view of the world (2022).

Mé stránky: Kvantová duše, www.szeruda.cz

Seznam rubrik