Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsme s Covidem nebo proti němu?

Snad je po bitvě. Je na čase být generálem. Alespoň na chvíli. Experti nám totiž slibují další bitvy – další kola pandemie. Kdo vyhrál a kdo je poražený?

V Česku již zemřelo přes 6000 lidí s Covid-19. Je to hodně. Je to už tolik, jako na chřipku v roce 1995. I když tehdy se počítalo spíše na než s.

Počty nakažených klesají. Zabraly opatření vlády nebo Covid-19 ztratil dech? V Madridu to prý v noci naplno žije, ale počty nakažených tam klesají. Jiné regiony Španělska přes přísné zákazy se epidemie nemohou zbavit. Afriku neničí Covid tak jako „vyspělou“ Evropu. Proč? Podle Novinky.cz tvrdá vládní opatření spíše situaci u nás zhoršovala, než zlepšovala. Když tvrdá opatření nefungovala, tak se ještě přitvrdilo. Nyní konečně zabrala? Jaký postup je ten správný?

Viry to nemají vůbec snadné, aby se dostaly do našeho těla a způsobily nemoc. Lidské tělo má velmi vyvinutou obranu. Viry nás obvykle přemohou, když jsme oslabení fyzicky či psychicky. Musíme jim připravit vhodné prostředí. Neustály stres, deprese, uměle vyvolaný strach je tím, co virům otevírá dveře do našeho těla. Kdo se nebojí přímo viru, ten se musí bát, že díky němu přijde o svou práci, svou živnost či o svůj příjem.

Na Covid má prý příznivý účinek melatonin - hormon, který ovlivňuje rytmus bdění a spánku. Kdybychom měli více melatoninu, byli bychom imunnější, zdravější a obecně bychom se cítili lépe. Měli bychom o 30% menší šanci nakazit se Covidem. Organismus melatonin produkuje. Když jsme ale ve stresu, jeho produkce významně klesá. Takže, čím víc strachu, deprese a negativních nemocí se lidem dopřeje, tím budou mít větší šanci onemocnět Covidem. Skoro mám pocit, že to je cíl mnoha vládních opatření.

Pokud by to nestačilo, je třeba zabrá­nit lidem svobodně dýchat – sebrat jim kyslík. Ten viry také nemají rády.

Před pár týdny ve zprávách na Primě, nějaký lékař vysvětloval, jak se správně nasazuje rouška. Bylo to hodně humorné, protože natáčení probíhalo venku a panu doktorovi se hrozně mlžily brýle, takže by se svou „správně“ nasazenou rouškou neušel po ulici ani pět metrů bez toho, aby o něco zakopnul. Ne každá rouška se dá nasadit a vytvarovat tak, aby námi vydech­nutý vzduch odcházel stranou a ne na brýle. Bylo mi sympatické, že pak přiznal, že i když rouška brání přenosu kapének a bakterií, obecně snižuje naši imunitu.

Když už zmiňuji roušku, viděl jsem staršího muže při těle, jak se horko těžko snaží zdolat schodiště a přitom ne­může popadnout dech. Na tváři měl nasazenou roušku, která zcela evidentně zhoršovala jeho dýchací potíže. Říkal jsem si, že pokud mezi sebou soutěží Covid a rouška, co ho zabije, tak rouška má evidentně náskok. Plošné nasazení roušek všem lidem bez ohledu na to, zda mají problémy s dýcháním, srdcem, astmatem či alergiemi mi připadá jako pokusy na lidech. Přitom by sta­čilo málo. Rouška jen přes ústa – to prý je ale špatně.

Při dýchání nosem by měla být minimální šance, že se nakazíme viry či bakteriemi. Když se nadechujeme ústy viry a bakterie mají volnou cestu do plic. Když začneme lapat po dechu, protože nás rouška začne dusit, budeme se nadechovat ústy. Domnívám se, že je podstatně bez­pečnější nadechnout se nosem bez roušky, než ústy skrz roušku. Uznávám ale, že rouška má pozitivní efekt hlavně pro naše okolí, když mluvíme, kýcháme či kašleme. To ale prová­díme ústy. Proti zakrytí úst při epidemii nic nemám, nutit ale lidi mít schovaný v roušce i nos považuji za dost kontraproduktivní. Pro imunitu potřebujeme kyslík – ne jeho přísun schválně omezovat. Pak totiž viru vytváříme vhodné podmínky, aby se v nás zabydlil a rozmnožil. Má nám tedy toto opatření pomáhat nebo škodit?

V rámci boje proti Covidu jsme svědky spousty nařízení, které mohou mít spíše negativní než pozitivní efekt. Děti z prvního stupně byly poslány domů či reálně do náruče milujících prarodičů, aby jim předaly své viry. Tedy přímo do skupiny nejvíce ohrožených. Poškodilo to i nemocnice, které přišly o část svých zaměstnanců, kteří zůstali s dětmi doma. Lidé nemohou nakupovat v malých obchodech, a tak se pošlou hromadně do velkých. Aby se jejich hustota v obchodech zvýšila, zakáže se nakupovat v neděli. Když nemohou nakupovat v obchodech, lidé se shluknou na benzinkách. Tam to nevadí. Omezí se počet lidí v obchodech na metr čtvereční, aby se jich víc tlačilo ve frontě před obchodem. Pokud to není cílené rozšiřování viru, tak nad tím zůstává rozum stát.

Kupujeme o život roušky ze zahraničí, ale že by domácí výrobci dostali státní zakázky, není slyšet, a to by byl způsob, jak vracet peníze do domácí ekonomiky. Testy na Covid stojí stát hrozné peníze, ale když nějaký vědec nabídne státu test za pár korun, Prymula se na něj tvrdě oboří, že si měl požádat o kdoví co. Pokud může být taková metoda funkční, stát a ministerstvo zdravotnictví by mělo mít maximální zájem o její brzké zavedení do praxe a poskytnout tomuto projektu maximální podporu. Jinak to vypadá na úmyslné mrhání peněz daňových poplatníků, ale zřejmě byznys je nad zdraví.

Ochrana nejvíce ohrožených – důchodců byla uspokojena pěti rouškami, jedním respi­rá­to­rem a tím, že jsou lidem v domovech upírána práva na návštěvu blízkých. Když umřou na smutek, alespoň nezemřenou na coronavirus.

Měli jsme tu Prymulu, který chtěl ukázat lidem, zač je toho Covidu loket. Kupodivu on sám moc respektu ke Covidu, občanům a zřejmě ani vládě neměl. Boží mlýny v jeho případě zapracovaly rychle, i když... Mám pocit, že stále někde tahá za nitky.

V rámci boje proti Covidu-19 se nehledí na vedlejší ztráty, budoucí ztráty. Je div, že se zprávy o terorismu a válce v Arménii dokázaly prosadit na pozadí zpráv o Covidu. Zdá se, že i Trump prohrál volby kvůli Covidu. Je Covid nové náboženství nebo je to těžká psychóza? Politické léky proti Covidu se jeví horší než Covid sám. V zájmu vyššího dobra dochází k po­ru­šování zákonů a lidských svobod. Tzv. uvolňovací opatření nepočítají s návratem k normál­ní­mu stavu. To asi není dobře.

Pod taktovkou států se velkým korporacím likviduje malá a střední konkurence. Že těm malým a středním firmám a živnostníkům stát pomůže? Některým pomůže – za peníze daňo­vých poplatníků. Chudí budou ještě chudší, bohatí ještě bohatší a střední třída zmizí. Lidé budou víc závislí na státu a svých zaměstnavatelích, zadlužené státy budou závislé na svých věřitelích. Všichni budou poslušnější. Nebo ne?

Když občané žádají víc informací, reaguje na to Hamáček tak, že by bylo naopak vhodné mít zákon, který by umožnil dávat občanům po dobu krizového stavu méně informací. Další zajímavý nápad, který se objevil, že by informace měly být podávaný občanům až zpětně. Takže třeba o tom, že číslo R kleslo v listopadu pod hodnotu 1, bychom se dozvěděli třeba až v lednu. To by bylo skvělé.

Musím říct, že jsem byl trochu naivní, když jsem si myslel, že počet úmrtí lidí s Covid-19 se maximálně dostane na hodnotu 100 lidí/den. Přesto doufám, že jsem byl blíž pravdě, než univerzitní profesor, který spočítal, že o vánocích zde bude umírat na Covid 2000 lidí za den na základě lineární extrapolace. To je na tak vzdělaného člověka dost ubohé, protože podle stejné logiky by mohl spočítat, za jak dlouho všichni v této zemi umřou na Covid a netrvalo by to ani moc dlouho. Naštěstí exponenciála již dnes vypadá spíše jako parabola.

Čím víc mrtvých, tím větší expert – alespoň pro média. Čím tvrdší opatření, tím větší expert. Lidé si přece žádají tvrdá opatření, mají rádi vládu pevné ruky. Budou nás za to milo­vat. To byla logika jarních měsíců. Tehdy se prý bálo Covidu 60 % lidí, i když se toho oproti pod­zimu nic moc nedělo. Dnes se bojí „jen“ 40 % lidí – to, aby se politikové začali pomalu bát. Dnes je 17. listopad – dej boje za svobodu. Mnozí z nás ještě nezapomněli.

 

https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/stal-se-zazrak-v-madridu-klesaji-pocty-nakazenych-navzdory-nocnimu-zivotu-40342290#dop_ab_variant=0&dop_req_id=eklhDBy8WKb-202011141644&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/covid-mel-podle-prognoz-afriku-znicit-nestalo-se-40341348#dop_ab_variant=0&dop_req_id=10Prt5Zcp4H-202011071822&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=7&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

https://www.ctidoma.cz/zdravi/objevila-se-nova-moznost-boje-s-covidem-je-prekvapive-jednoducha-prijemna-62982?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_req_id=eqVw2y1VqBr-202011111704&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

https://refresher.cz/90234-Na-konci-roku-bude-umirat-az-2-000-lidi-denne-varuje-vedec-Jaroslav-Flegr?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=413311&dop_req_id=SIkLjYyLWD7-202010221354&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

https://lepsija.cz/nova-pandemicka-zjisteni-bezpriznakovi-pacienti-vas-tak-snadno-nenakazi/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=413311&dop_req_id=SIkLjYyLWD7-202010221354&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/svedska-strategie-cokoli-jen-ne-rousky-40342106#dop_ab_variant=0&dop_req_id=LxO2RzhOtet-202011131512&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=6&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/tomas-prouza-rozhovor-obchody-oteviraci-doba-nakupni-centra-vanoce-trzby_2010301005_jgr

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/v-praze-protestuji-stovky-lidi-proti-vladnim-opatrenim/1959450?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.lptag&dop_ab_variant=null

Autor: Rostislav Szeruda | úterý 17.11.2020 18:37 | karma článku: 24,20 | přečteno: 523x
  • Další články autora

Rostislav Szeruda

Jak nám ukrajinská krize zavařila doma

Válka na Ukrajině nám přinesla ekonomickou krizi – obrovskou inflaci, nedostatek plynu, velké zdražení paliv a energie, migraci. Kdoví, co nás ještě čeká? A za všechno může Putin. Opravdu za všechno?

11.9.2022 v 17:44 | Karma: 45,25 | Přečteno: 6482x | Diskuse| Politika

Rostislav Szeruda

Co nám válka na Ukrajině ukázala 2

Stejně tak jako jsem proti dráždění a provokování divokých zvířat a považuji za velmi ne­ro­zumné zahrávat si s těmi velkými, silnými a v případě ohrožení agresivními, byl jsem vždy také proti tomu zahrávat si s ruským medvědem,

25.8.2022 v 17:29 | Karma: 29,73 | Přečteno: 1018x | Diskuse| Politika

Rostislav Szeruda

Co nám válka na Ukrajině ukázala

Co nám válka na Ukrajině ukázala? Za prvé, že přísloví, že není radno dráždit hada holou nohou a také medvěda, potažmo ruského, zadní částí těla, stále platí. Jinak hrozí, že o něco, co je nám blízké a bylo samozřejmé, přijdeme.

16.8.2022 v 17:26 | Karma: 38,80 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Politika

Rostislav Szeruda

Rozhovor s ďáblem 4

V roce 1937 začal psát Napoleon Hill, autor bestselleru Myšlením k bohatství, knihu Jak přelstít ďábla. Tato kniha je velmi troufalá a nadčasová. Představuji si, na co by se zeptal pan Hill ďábla dnes a jakou by dostal odpověď.

28.1.2022 v 17:42 | Karma: 18,32 | Přečteno: 370x | Diskuse| Společnost

Rostislav Szeruda

Rozhovor s ďáblem 3

V roce 1937 začal psát Napoleon Hill, autor bestselleru Myšlením k bohatství, knihu Jak přelstít ďábla. Tato kniha je velmi troufalá a nadčasová. Představuji si, na co by se zeptal pan Hill ďábla dnes a jakou by dostal odpověď.

16.1.2022 v 17:52 | Karma: 14,16 | Přečteno: 235x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  11:54

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:50

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Nezvládla jsem prodat svou práci. Neměla jsem lajky, řekla končící Langšádlová

25. dubna 2024  11:44

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, protože...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1304x
Jsem člověk zajímající se o lidskou duši a její podstatu. Vyznávám svobodu myšlení a slova. Jsem autorem několika knih. Mé nejnovější knihy: Rytíři Slavelonu (2020) a aktuálně na Amazonu Schrödinger's cat and a new view of the world (2022).

Mé stránky: Kvantová duše, www.szeruda.cz

Seznam rubrik