Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S Prymulou nebo bez

Když se na jaře k nám dostala Covidová krize, zaznělo vyjádření, že česnek, konzu­mace vitaminů, minerálů, otužování ani štamprle večer nás před nákazou Covidem neochrání, což je jistě pravda, ale 

vyznělo to tak, že nemá smysl snažit se posílit si imu­nitu. Opak je ale prav­dou. Časem se nakazí velká část z nás. U většiny těch, co vědomě posilují svou imunitu, prav­dě­­po­dob­ně bude průběh nákazy lehčí nebo bezpříznakový. A o to přece jde.

Vláda vsadila na roušky, které nedokázala dodat, ale vynucovala jejich nošení, desinfekci, mytí rukou, spole­čenský odstup a uzavření všeho, co se uzavřít dalo. V prvním kole tato politika slavila úspěch hlavně proto, že měla podporu vět­šiny občanů. Lidé šili doma po veče­rech roušky a odpovědně je nosili.

Je podzim a situace se opakuje. Podle kritiků nezodpovědná vláda uvolnila opatření a ne­zodpovědní Češi se vydali na dovolenou do Chorvatska či jinam, začali se zase družit, bavit, nakupovat, pořádat svatby či chodit po památkách (dokonce zdarma otevřených). Tak se stalo, že přišla druhá ještě horší vlna a plánují se prý i další.

Umírá asi 50 lidí denně nakažených Covidem. Ani po půl roce ovšem nevíme, kolik lidí umírá na Covid-19 a kolik s ním. Statisticky jich umírá stále stejně. Podle jednoho doktora je to prý fašismus se na to ptát. Nej­spíš mu není úplně jasný význam toho slova. Podle mne má už k fašizmu blíž, když někdo pro­hlásí, že se práva lidí budou omezována podle toho, zda se někdo nechá nebo nenechá oč­ko­vat vakcínou proti Covidu (až bude) nebo, že se budou sledovat pohyby lidí skrze jejich mobily či platby kartou.

To, že je situace vážná, ukazuje hlavně vytíženost nemocnic. Pokud se očekává, že se Covidem dříve či později nakazí 20 – 30 % obyvatel, znamená to, že když v České re­publice umře denně cca 300 lidí, tak při plné promořenosti jich 60 až 100 umře s Covidem. To ale nic neříká o tom, kolik jich umírá na Covid-19. Těch, beze sporu, ale začíná být opravdu hodně. Tolik, že jejich počet ohrožuje kapacitu a funkčnost nemocnic a přetěžuje jejich personál odvádějící prozatím velmi úctyhodný výkon.

Lidé s vážným průběhem nemoci Covid-19 se dusí, trpí nedostatkem kyslíku – topí se zaživa. To je hrozné. Ono ovšem ani umírání na obyčejnou chřipku, které zažije u nás 1500 lidí ročně, nebude zrovna příjemné, nemluvě o jiných nemocech. Ano, Covid je horší než běžná chřipka a otázkou je, zda je horší než ta z roku 1968 (nakazilo se u nás 2 milióny lidí) nebo 1995, která si vyžá­dala více než 6000 obětí, a přesto jsme již na ně zapomněli.

Jako snad každý občan, kladu si otázku na kolik jsou aktuální opatření vlády oprávněna, a zda budou účinná či spíše kontraproduktivní.

Na jaře nošení roušek určitě pomohlo k omezení přenosu Covidu. Vir tu ještě nebyl tak rozšířen a tak měl ztížené podmínky pro přenos. Lidé nošení roušek ještě brali vážně, šili si je, pravi­del­ně si je měnili, prali, žehlili. Dnes je to jen nepříjemná vynucovaná povinnost. Lidé už si je tolik nemění (jsou drahé), ani je tolik neperou a nežehlí. Mají je pouze formálně, aby splnili nějaké vládní nařízení, které je jim proti mysli.

V létě jsme se promořili. Vir se mohl zase poměrně jednoduše šířit mezi lidmi, ale nic dramatického se nedělo. Mám nepříjemný pocit, že i když roušky možná brání přenosu, nyní už fungují zcela jinak. Uměle snižují hladinu kyslíku v těle a snižují imunitu. Otázkou je, zda právě nedostatek kyslíku v plicích, nevytváří optimální podmínky pro namnožení viru a neposunuje původně lehký průběh k nemoci až k vážným život ohrožujícím stavům. Však, co vám dají v nemoc­ni­cích jako první? Kyslík.

Lidé prošli těžkou (a možná i účelovou) mediální masáží o nebezpečnosti nového viru ještě v době, kdy příliš pacientů ve vážném stavu nebylo. Experti slibovali desetitisíce mrtvých. Ekonomika byla umrtvena a spousta lidí se dostala do existenčních potíží. Staří lidé v domovech byli vystaveni stresu z odloučení. Spousta lidí byla traumatizována, prohloubily se deprese a celko­vě těžce zesílil stres ve společnosti. To jsou přece optimální podmínky pro oslabení imunity celé spo­lečnosti a šíření viru. Nebo si myslíte, že to, jak se lidé cítí, nemá vliv na jejich zdraví?

Společnost se rozdělila. Skupiny lidí se kvůli rozdílným názorům na Covid začaly vzá­jem­ně nenávi­dět. Nemocní byli ostrakizováni. Hledali se viníci. Zda za nemoc mohou ti, co se vrátili z dovolené v Itálii nebo ti, co odjeli na dovolenou do Chorvatska, ti, co nosí roušky pod nosem, ti, co nedodržují 2 metry rozestupy nebo ti, co se šli někam pobavit.

Do vedení ministerstva zdravotnictví se dostal člověk, který se k občanům chová se zjev­nou neúctou, jsou pro něj něco jako vojáci, kteří mají slepě poslouchat jeho příkazy a nestěžovat si. Navíc je to člověk, který je zřejmě ve střetu zájmů a neměl by tu funkci z principu zastávat. Nebylo by tedy nic divného, kdyby tento člověk vyvolal tak silnou vlnu odporu, že by lidé proti němu i celé vládě začali bez roušek i rozestupů demonstrovat, jak se to děje už v jiných zemích a ode dnes i u nás. Válka vlády s občany situaci určitě nezlepší.

Nedávno pan Prymula nechal zavřít první stupně základních škol, čímž nejen vyvolal značnou ne­vůli rodičů, ale rovnou poslal možná již nakažené děti do náručí jejich dědečků a babiček, protože rodiče kupodivu musí chodit do práce, pokud je Covid a vládní politika ještě o ni nepřipravila. Pokud se mají senioři nakazit, tak teď mají příležitost. Kupodivu tento krok taky omezil již tak nedostatkový personál v nemocnicích. Je to schválně?

Situace je vážná a je těžko radit, co by se mělo a co nemělo dělat. Člověk věří, že proto tu máme experty. Ovšem i experti si musí zasloužit důvěru národa. Pokud některé kroky vlády budou připomínat hašení ohně benzínem, situace se k lepšímu hned tak nezmění.

Místo toho, aby se k občanům od vlády v prvé řadě dostávaly přesné a jasné informace o postupu a závažnosti nemoci a lidé mohli vidět logiku v krocích vlády a podpořit je, způsobují některé restrikce pravý opak. Lidé moc nevěří, že vsedě je to bezpečnější než ve stoje. Počet vtipů (a celkem dobrých), které lidé vytvořili na skoro generála Prymulu, by mu mohl závidět lecjaký diktátor. Pokud taky někdo zakáže bez řádného zdůvodnění zpívat, tak si koleduje akorát o výsměch a ztrátu posledních zbytků důvěry, protože přece slovy barda, dokud se zpívá, ještě se neumřelo…

http://dfens-cz.com/hongkongska-chripka-v-ceskoslovensku/

https://www.mix24.cz/pred-25-lety-zachvatila-cesko-smrtici-chripkova-epidemie-vyzadala-si-tisice-zivotu/

Autor: Rostislav Szeruda | neděle 18.10.2020 20:30 | karma článku: 21,89 | přečteno: 640x
  • Další články autora

Rostislav Szeruda

Jak nám ukrajinská krize zavařila doma

Válka na Ukrajině nám přinesla ekonomickou krizi – obrovskou inflaci, nedostatek plynu, velké zdražení paliv a energie, migraci. Kdoví, co nás ještě čeká? A za všechno může Putin. Opravdu za všechno?

11.9.2022 v 17:44 | Karma: 45,25 | Přečteno: 6482x | Diskuse| Politika

Rostislav Szeruda

Co nám válka na Ukrajině ukázala 2

Stejně tak jako jsem proti dráždění a provokování divokých zvířat a považuji za velmi ne­ro­zumné zahrávat si s těmi velkými, silnými a v případě ohrožení agresivními, byl jsem vždy také proti tomu zahrávat si s ruským medvědem,

25.8.2022 v 17:29 | Karma: 29,73 | Přečteno: 1018x | Diskuse| Politika

Rostislav Szeruda

Co nám válka na Ukrajině ukázala

Co nám válka na Ukrajině ukázala? Za prvé, že přísloví, že není radno dráždit hada holou nohou a také medvěda, potažmo ruského, zadní částí těla, stále platí. Jinak hrozí, že o něco, co je nám blízké a bylo samozřejmé, přijdeme.

16.8.2022 v 17:26 | Karma: 38,80 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Politika

Rostislav Szeruda

Rozhovor s ďáblem 4

V roce 1937 začal psát Napoleon Hill, autor bestselleru Myšlením k bohatství, knihu Jak přelstít ďábla. Tato kniha je velmi troufalá a nadčasová. Představuji si, na co by se zeptal pan Hill ďábla dnes a jakou by dostal odpověď.

28.1.2022 v 17:42 | Karma: 18,32 | Přečteno: 370x | Diskuse| Společnost

Rostislav Szeruda

Rozhovor s ďáblem 3

V roce 1937 začal psát Napoleon Hill, autor bestselleru Myšlením k bohatství, knihu Jak přelstít ďábla. Tato kniha je velmi troufalá a nadčasová. Představuji si, na co by se zeptal pan Hill ďábla dnes a jakou by dostal odpověď.

16.1.2022 v 17:52 | Karma: 14,16 | Přečteno: 235x | Diskuse| Společnost

Rostislav Szeruda

Kouzlo vánočních pohádek

Máte někdy chuť podívat se na nějaký film poprvé? Zní to divně? Možná ano, ale já to tak mám – hlavně o vánocích. Rád bych se na některé filmy – hlavně pohádky, které jsem už viděl mnohokrát, podíval, jako by to bylo poprvé.

24.12.2021 v 21:14 | Karma: 13,15 | Přečteno: 342x | Diskuse| Společnost

Rostislav Szeruda

Rozhovor s ďáblem 2

Zdálo se mi, že jsem na nějakém shromáždění. Vypadalo to jako nějaká modlitebna. Lidé poslouchali kazatele, který k nim hovořil. Nebyl to ale živý člověk. Vlastně sledovali velkou obrazovku, která k nim promlouvala lidským hlasem

28.11.2021 v 17:49 | Karma: 19,59 | Přečteno: 402x | Diskuse| Společnost

Rostislav Szeruda

Rozhovor s ďáblem

Četl jsem si večer knihu od pana Napoleona Hilla s názvem Jak přelstít ďábla. Byl jsem unavený a tak jsem brzo usnul. Děj knihy se mi zvolna přelil do snu.

3.10.2021 v 18:43 | Karma: 13,52 | Přečteno: 553x | Diskuse| Společnost

Rostislav Szeruda

Navrhuji nechat vládu kanonizovat, aneb hledá se advocatus diaboli

Kanonizace či svatořečení je proces prohlášení nějakého člověka za svatého. Má několik fázi. Člověk je označen nejprve za Služebníka Božího, pak za Ctihodného, Blahosloveného a nakonec za svatého.

21.2.2021 v 17:16 | Karma: 13,82 | Přečteno: 219x | Diskuse| Společnost

Rostislav Szeruda

Navzdory všem…

Zdálo se, že končí nouzový stav. Měl sloužit po krátké období, ale vláda se ho pokusila a pokouší zavést „na věčné časy“. Výsledek? Žalostný. Přesto si vláda pozvala na pomoc hejtmany a společně znevážili parlament i právní stát.

14.2.2021 v 18:15 | Karma: 21,93 | Přečteno: 421x | Diskuse| Společnost

Rostislav Szeruda

O vánoční nudě

To mě to unavilo. Štědrovečerní Pohádka o vánoční hvězdě. Navnadila, potěšila oko. Skvělý nápad, ale přešel do slaboduchého klišé. Samospasitelná nezištná láska. Nic víc.

24.12.2020 v 22:05 | Karma: 42,11 | Přečteno: 11985x | Diskuse| Společnost

Rostislav Szeruda

Hra na dozorce a vězně

Myslím, že je nejvyšší čas si v době této Covidové krize připomenout děsivý Stanfordský experiment, protože možná jeho masivnější a ještě děsivější verze se nám odehrává právě před očima.

20.12.2020 v 17:17 | Karma: 40,50 | Přečteno: 2975x | Diskuse| Společnost

Rostislav Szeruda

Potřebujeme zbraně?

Tento týden to byl rok, co ve Fakultní nemocnici Ostrava řádil šílený střelec. Máme šanci se ubránit šílenému střelci či útočníkovi s nožem? Jak se zachovat? Bránit se nebo utíkat? Pomůže nám, když budeme mít zbraň?

13.12.2020 v 17:20 | Karma: 30,08 | Přečteno: 1328x | Diskuse| Společnost

Rostislav Szeruda

Jsme s Covidem nebo proti němu?

Snad je po bitvě. Je na čase být generálem. Alespoň na chvíli. Experti nám totiž slibují další bitvy – další kola pandemie. Kdo vyhrál a kdo je poražený?

17.11.2020 v 18:37 | Karma: 24,20 | Přečteno: 523x | Diskuse| Společnost

Rostislav Szeruda

Placebo efekt

Placebo (lat. potěším) je neúčinná látka či postup léčení, který u pacienta vyvolá pozitivní léčebný efekt, přestože by žádný léčebný efekt neměl být pozorován. Léčebný efekt je po­važován pouze za důsledek autosugesce pacienta,

12.7.2020 v 18:56 | Karma: 14,84 | Přečteno: 583x | Diskuse| Věda

Rostislav Szeruda

Jen je nechte, ať se bojí!

Strach nás provází od počátku naší existence. Chrání nás, brání nám udělat věci, které by nás zahubily. Také nás ale ochromuje, brání nám se bránit, rozumně myslet, činí nás snadno ovladatelnými a pomalu, ale jistě, nás zabíjí.

10.5.2020 v 19:48 | Karma: 16,00 | Přečteno: 451x | Diskuse| Společnost

Rostislav Szeruda

Jak vytvořit (pandemickou) krizi – návod pro začátečníky

Mám z té korona krize divný pocit. Když mám divný pocit, napadají mě divné myšlenky. Když mám divné myšlenky, hledám informace. Když vidím data, mám pochybnosti. Jak je to s tou krizí doopravdy?

20.4.2020 v 17:31 | Karma: 29,11 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost

Rostislav Szeruda

Až nastane doba pokoronavirová

Až nastane doba pokoronavirová měl bych pár otázek, které mi zřejmě nikdo nezodpoví, ale přesto bych je rád položil. Rád bych také, abychom se z této epidemie poučili pro to, co možná příjde příště.

12.4.2020 v 18:14 | Karma: 19,59 | Přečteno: 721x | Diskuse| Společnost

Rostislav Szeruda

Koronavirus jako zrcadlo společnosti

Koronavirus, který aktuálně sužuje naší společnost, jí zároveň nastavuje zrcadlo, některé věci zviditelňuje, jiné pokřivuje a některé problémy jako by zázračně zmizely.

28.3.2020 v 12:40 | Karma: 18,79 | Přečteno: 548x | Diskuse| Společnost

Rostislav Szeruda

Korona postrach

Jsou témata, o kterých se člověku nechce vůbec psát, ale nakonec mu to nedá. Masové šílenství zvané koronavirus pokračuje a bude se dál stupňovat. Máme se bát?

8.3.2020 v 11:00 | Karma: 13,65 | Přečteno: 444x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1304x
Jsem člověk zajímající se o lidskou duši a její podstatu. Vyznávám svobodu myšlení a slova. Jsem autorem několika knih. Mé nejnovější knihy: Rytíři Slavelonu (2020) a aktuálně na Amazonu Schrödinger's cat and a new view of the world (2022).

Mé stránky: Kvantová duše, www.szeruda.cz

Seznam rubrik