Turecká invaze

13. 10. 2019 19:02:43
„To jsou Kurdové,“ řekl nám pohrdavě náš turecký průvodce na výletě do Istanbulu asi před třiceti lety, když jsme se vzpamatovali ze šoku. Ne každý den se člověku stane, aby potkal na rušné ulici medvěda – běžícího medvěda.

Chodci uskakovali z cesty běžícímu statnému medvědovi, který byl i na čtyřech skoro stejně velký jako stojící člověk. Všiml jsem si, že má náhubek, ale i tak bych rozhodně nechtěl, aby takový kolos o mne třeba jen lehce zavadil. Za medvědem běželi nějací muži průchodem, který se za ním v pouličním davu vytvořil. To měli být ti Kurdové. Za nimi běželi policisté se samopaly. Jak to dopadlo nevím. Jak se dav na ulici otevřel, tak se i zavřel, a tak jsme se nedověděli, zda je policisté dostihli a zatkli. Průvodce nám jen řekl, že medvěd pro turisty tancuje a baví je, zatímco je kurdští kapsáři okrádají.

Kurdové jsou národ bez vlastního státu. Asi 30 miliónů jich žije na území Turecka, Sýrie, Iránu a Iráku. V roce 1978 Kurdistánská strana pracujících (PKK) zahájila ozbrojený boj za nezávislost proti Turecku, který byl ve velké míře financován obchodem s drogami. Není tedy divu, že je Turkové nemají moc rádi. Nejsem schopen posoudit, jak je to s akceschopností PKK v dnešní době, jak velké riziko pro Turecko představuje, ani jakou má mezi Kurdy pod­poru – zda je ve srovnání podpora terorismu Kurdů menší, stejná nebo větší, než třeba u mus­limských migrantů do Evropy.

Kurdové si získali obdiv světového společenství svým statečným bojem proti Islámskému státu (IS). Přitom bylo jasné, snad všem kromě Kurdů, že budou USA, Evropou i dalšími státy konfliktu nakonec zrazeni, když přijde na přetřes otázka jejich vlastního státu. To se nakonec stalo a USA svým stažením umožnilo Turecku zaútočit na Kurdy obydlené oblasti Sýrie. Zas tak hodnotní spojenci to pro ně zřejmě nebyli.

Kurdové nemají proti Turkům vojensky žádnou šanci. Turecko disponuje 350.000 vojáky, 1.700 tanky a 300 letadly proti 40.000 kurdských vojáků vyzbrojených převážně jen lehčími zbraněmi. Pro srovnání při přátelské invazi Sovětského svazu a našich spojenců do Česko­slovenska bylo nasazeno možná až 500.000 mužů, 6.300 tanků a 800 letadel proti ale 235.000 mužů, mini­málně 2.500 tankům a 250 letadlům.

To, že Kurdové nemají vojensky proti Turkům žádnou šanci, v podstatě znamená, že dřív nebo později přejdou do guerillové války, která se může táhnout po mnoho let, PPK a další teroristické organizace na straně Kurdů budou posíleny novými rekruty, nebudou si vybírat jen vojenské a policejní jednotky pro své útoky, ale určitě přijdou na to, že v Turecku i jinde po světě je dost soft cílů, jako jsou turistické destinace, na které se dá snadno útočit a vzbudí to velkou pozornost ve všech médiích.

Ve srovnání s takřka nenásilnou anexí Krymu Ruskem je násilná intervence Turecka v Sýrii od­souzena USA a EU jen tak, aby se neřeklo. Turecko je přece náš spojenec a friendly fire nebolí. Můžeme přece doufat, že díky intervenci Turecka v Sýrii budou mít Turkové možnost vytvořit v Sýrii bezpečný koridor pro vybudování táborů pro syrské utečence. Nebudeme se pak muset bát vlny syrských běženců z Turecka do Evropy.

Obávám se, že to nebude tak jednoduché. Ono těch syrských běženců tureckou invazí spíše dost přibude než, že bych jich ubylo. Prezident Erdoğan se nevzdá možnosti zved­nout stavidla a vypustit uprchlíky do Evropy, když mu EU nepůjde dost na ruku. Možná jen potřebuje zvednout hladinu vody dřív, než ji vypustí.

Zbrojařské firmy si už určitě mnou ruce. Co kdyby se do konfliktu podařilo vtáhnout Asadovu Sýrii, Rusko, Irán a další země? To by přece bylo skvělé odbytiště zbraní. Když bude nejhůř, možná i my budeme muset vyrazit našemu spojenci v NATO na pomoc v rámci ochrany svobody a demokracie.

USA a EU zvolily politiku appeasementu. Otázkou je, zda jim vydrží, když dojde na etnické čistky kurdského obyvatelstva. Co můžeme udělat my? Jsme jen malí hráči na hřišti. Můžeme útok Turecka na Kurdy tak leda odsoudit. Co víc? Když se situace dost rychle neuklidní, bylo by dobré doporučit cestovkám omezit cesty do Turecka. Kdyby tak učinilo více Zemí, asi by to Turecko zabolelo víc, než jen plané hrozby. Navíc, bychom mohli, v nejhorším případě, ochránit zdraví i život pár našich spoluobčanů.

https://www.reflex.cz/clanek/komentare/97883/turecko-se-chysta-provest-etnickou-cistku-a-pokrytecka-evropska-unie-mu-v-tom-branit-nechce-a-ani-nebude.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/clanek/turecky-golias-proti-kurdskemu-davidovi-40299652?dop-ab-variant=17&seq-no=3&source=hp

https://finmag.penize.cz/kaleidoskop/410190-co-vlastne-turecku-na-kurdech-v-syrii-tak-vadi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

https://www.frekvence1.cz/clanky/zpravy/trump-kurdove-nepomohli-usa-v-normandii-bojuji-o-svoje-uzemi.shtml

Autor: Rostislav Szeruda | neděle 13.10.2019 19:02 | karma článku: 30.26 | přečteno: 1377x

Další články blogera

Rostislav Szeruda

Jak nám ukrajinská krize zavařila doma

Válka na Ukrajině nám přinesla ekonomickou krizi – obrovskou inflaci, nedostatek plynu, velké zdražení paliv a energie, migraci. Kdoví, co nás ještě čeká? A za všechno může Putin. Opravdu za všechno?

11.9.2022 v 17:44 | Karma článku: 45.25 | Přečteno: 6481 | Diskuse

Rostislav Szeruda

Co nám válka na Ukrajině ukázala 2

Stejně tak jako jsem proti dráždění a provokování divokých zvířat a považuji za velmi ne­ro­zumné zahrávat si s těmi velkými, silnými a v případě ohrožení agresivními, byl jsem vždy také proti tomu zahrávat si s ruským medvědem,

25.8.2022 v 17:29 | Karma článku: 29.73 | Přečteno: 1018 | Diskuse

Rostislav Szeruda

Co nám válka na Ukrajině ukázala

Co nám válka na Ukrajině ukázala? Za prvé, že přísloví, že není radno dráždit hada holou nohou a také medvěda, potažmo ruského, zadní částí těla, stále platí. Jinak hrozí, že o něco, co je nám blízké a bylo samozřejmé, přijdeme.

16.8.2022 v 17:26 | Karma článku: 38.80 | Přečteno: 1557 | Diskuse

Rostislav Szeruda

Rozhovor s ďáblem 4

V roce 1937 začal psát Napoleon Hill, autor bestselleru Myšlením k bohatství, knihu Jak přelstít ďábla. Tato kniha je velmi troufalá a nadčasová. Představuji si, na co by se zeptal pan Hill ďábla dnes a jakou by dostal odpověď.

28.1.2022 v 17:42 | Karma článku: 18.08 | Přečteno: 370 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 9.42 | Přečteno: 81 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 495 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 103 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1304

Jsem člověk zajímající se o lidskou duši a její podstatu. Vyznávám svobodu myšlení a slova. Jsem autorem několika knih. Mé nejnovější knihy: Rytíři Slavelonu (2020) a aktuálně na Amazonu Schrödinger's cat and a new view of the world (2022).

Mé stránky: Kvantová dušewww.szeruda.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...