Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V nouzi poznáš (ne)přítele

Vzpomínáte, jak paní Samková podráždila velvyslance Turecka k nepříčetnosti tím, že ho třikrát proklela? „Budete-li zasahovat do našich věcí, pošleme na vás své syny,“ dodala.

Turecko je nádherná země, lidé jsou tam milí a úslužní. Je to atraktivní země s nádechem orientu a exotiky. To vám řekne každý turista, který tuto zemi kdy navštívil. Za pozlátkem pro turisty si však můžete všimnout, že některým Turkům jsou Evropané jen tak milí, kolik z nich mohou dostat peněz. Na tom není nic divného. Mít rád někoho cizího není povinnost. Vzá­jemně výhodný obchod je však dobrá věc. A to oni vědí dobře.

Na rozdíl od jiných muslimských zemi se Turecko jeví jako pokrokovější, vyspělejší a do Evropy směřující země. Alespoň tak to vypadalo ještě do nedávna. Bohužel, pár desetiletí pozitivních změn odstartovaných jejich prvním prezidentem Atatürkem, který o islámu prohlásil, že je to absurdní teologie nemorálního beduína – mršina, která otravuje jejich životy, zřejmě nestačí. Skoro tisíciletá historie Osmanské říše se nedá jen tak potlačit. Turecko se vrací k tradičním „hodnotám“. Sekulární charakter nového Turecka se stává minulostí.

Vzhledem ke své poloze a hegemonii na Blízkém východě se Turecko jevilo jako velmi výhodný strategický partner pro NATO zvláště kvůli svému nepřátelství se Sovětským sva­zem a Ruskem. Když můžete postavit čerta proti ďáblu, co záleží politikům a vojenským stra­té­gům na nějaké genocidě Arménů či tradičnímu nepřátelství Turecka s Řeckem, které je také členem NATO. Je s podivem, jak Turecko a Řecko, jako státy NATO, z velké části mohutně zbrojí proti sobě, občas po sobě střílejí, mají spolu spory o výsostné vody a hlavně Kypr.

Kdyby Řecko necítilo potřebu tak silně zbrojit proti Turecku, patrně by nebylo ani tak zadlužené, jak je dnes. A kdyby jednoho dne nějaký drobný konflikt mezi ním a Tureckem přerostl v otevřenou válku, na kterou stranu bychom se jako členové NATO postavili? Jsou země – jako Německo, které by zřejmě více podporovaly Turecko. Vzpomeňme si, jak drsně Martin Schulz vyloučil řeckého poslance Synadinose z jednání v EU parlamentu za urážku Turecka citováním osman­ského vědce (zde). Já bych dal osobně raději přednost Řecku – alespoň bychom tak nezradili evrop­skou historii.

Když se v létě minulého roku část turecké armády pokusila o neúspěšný převrat a puč proti prezi­den­tovi Erdoganovi, první věc, co mě napadla, byla, že tato akce byla úmyslně vy­vo­lána, aby ne oslabila, ale naopak podpořila moc tureckého vůdce Erdogana – něco na způ­sob podpálení Říšského sněmu v Německu v roce 1933. Následné obrovské čistky v armádě, omezení svobody slova, kontrola médií a hledání viníků mezi vlastními lidmi i v zahraničí tuto ideu jen potvrdily.

EU přesto na Turecko nezanevřela ani na něj neuvalila sankce. Stále ho totiž považuje za svého spojence v (pseudo)boji proti migraci. EU platí a Turecko zadržuje uprchlí­ky na svém území. Zároveň ale dobře ví, že jeho páka na EU stále vzrůstá. I přes zaplacené peníze vždy totiž může migranty do Evropy vpustit. Snaha EU koupit si přízeň Turecka víceméně tak vede jen k tomu, že EU prodává Evropu a to dost lacino pro Turecko a hodně draho pro Evropu.

Turci sní o nové Osmanské říši. Mají již svého vůdce a spoustu vlastních lidí i spoluvěrců v Evropě k tomu. Erdogan ví, že turecké menšiny v Německu, Nizozemí a dalších zemích EU jsou už dost silné k tomu, aby se staly politickou silou, s níž se musí počítat. Je to smutné ale Evropané zřejmě i přes zkušenosti z druhé světové války, nepochopili, co to zna­mená mít na svém území pátou kolonu, která jim podrazí nohy v případě ohrožení.

Erdogan tak může obviňovat Německo z nacistických praktik, když mu zruší možnost agitovat na německém území, i když to zní, jako když fašista volá: „Chyťte nacistu!“ Nedělá mu problém obvinit Angelu Merkelovou z podpory terorismu, protože na jeho požadavek nezadržela Kurdy a odpůrce jeho režimu. Nizozemce chce hnát k Evrop­skému soudu pro lidská práva kvůli postupu jejich úřadů vůči tureckým ministrům a podat na ně stížnost u OSN. Ve zlosti obvinil Nizozemce, že zmasakrovali tisíce Bosňáků ve Srebrenici. Neváhá ani vyzvat Turky v Nizozemí k povstání a k boji.

Erdogan hystericky obvinil EU, že vyhlásila další křížovou výpravu proti islámu a to jen tím, že umožňuje zaměstnavatelům bránit v nošení muslimských šátku svým zaměstnancům. Prý tak Evropa zahájila nový střet mezi křížem a půlměsícem. Turecký ministr zahraničí dokonce varoval před zahájením náboženské války v Evropě – prý nás čeká svatá válka. Pět dětí by měl mít každý Turek žijící v Evropě, aby se stali novou lepší budoucností pro Evropu.

Turecko hrozí Evropě dalšími uprchlíky a omezuje spolupráci s NATO. Je vidět, že cítí svou sílu a hlavně slabost EU. Co na to politikové EU? Kupodivu žádná silná slova, žádný jasný požadavek na ukončení účasti Turecka v NATO. Osmanský vliv v Evropě se již nedá přehlédnout – politici se ho bojí, jako by Evropa již byla poražena bez boje. Navíc by museli přiznat vlastní chybu a to je nepřípustné,

Je zajímavé, že Erdogan útočí především na své spojence – na ty politiky a země, které ne­chali na svém území usídlit milióny Turků a muslimů. Proč? Protože těmito lidmi a zeměmi hluboce pohrdá. Již teď je má za své otroky.

Když si přečtu komentář k tématu od pana Kulidakise, že Erdogan hraje hru bez trumfů, že když nedostane peníze z EU, ještě rád přijde a poprosí, že stačí jen vydržet a Turci se sami zbaví autoritáře a my s nimi budeme moci zase spolupracovat, musím se trpce pousmát.

Sázka na Turecko není jen sázka na špatného koně – je to sázka na Trojského koně.

Podklady.

http://www.lidovky.cz/samkova-namita-podjatost-0ht-/zpravy-domov.aspx?c=A170315_105034_ln_domov_jho

http://zpravy.idnes.cz/turecky-prezident-recep-tayyip-erdogan-zruseni-mitinku-v-nemecku-1c8-/zahranicni.aspx?c=A170305_190025_zahranicni_ekl

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/431998-erdogan-obvinil-merkelovou-z-podpory-teroristu-nizozemce-chce-hnat-k-soudu.html

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/432020-turecko-stale-ryje-do-evropy-a-hrozi-uprchliky.html

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/432101-erdogan-uz-musel-zesilet-obvinil-nizozemce-ze-zmasakrovali-tisice-bosnaku-ve-srebrenici.html

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/432107-povstante-turecky-list-burcuje-turky-v-nizozemsku-k-boji.html

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/432236-turecko-omezuje-spolupraci-s-nato.html

http://zpravy.idnes.cz/erdogan-k-zakazu-satku-v-zamestnani-d69-/zahranicni.aspx?c=A170316_155546_zahranicni_aha

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/432454-turecko-hrozi-evrope-posleme-vam-15-tisic-migrantu-mesicne.html

https://www.novinky.cz/zahranicni/432481-mejte-pet-deti-jste-budoucnost-evropy-vyzval-erdogan-turky-zijici-v-eu.html

http://eurodenik.cz/zpravy/erdogan-obvinil-evropu-z-antiislamske-krizove-vypravy-kvuli-zakazum-muslimskych-satku

http://www.stop-multikulti.cz/turecky-ministr-zahranici-evropu-ceka-svata-valka/

https://www.novinky.cz/komentare/432144-komentar-co-delat-s-erdoganovymi-blafy-a-provokacemi-thomas-kulidakis.html

Autor: Rostislav Szeruda | neděle 19.3.2017 14:34 | karma článku: 36,54 | přečteno: 1377x
  • Další články autora

Rostislav Szeruda

Jak nám ukrajinská krize zavařila doma

Válka na Ukrajině nám přinesla ekonomickou krizi – obrovskou inflaci, nedostatek plynu, velké zdražení paliv a energie, migraci. Kdoví, co nás ještě čeká? A za všechno může Putin. Opravdu za všechno?

11.9.2022 v 17:44 | Karma: 45,25 | Přečteno: 6482x | Diskuse| Politika

Rostislav Szeruda

Co nám válka na Ukrajině ukázala 2

Stejně tak jako jsem proti dráždění a provokování divokých zvířat a považuji za velmi ne­ro­zumné zahrávat si s těmi velkými, silnými a v případě ohrožení agresivními, byl jsem vždy také proti tomu zahrávat si s ruským medvědem,

25.8.2022 v 17:29 | Karma: 29,73 | Přečteno: 1018x | Diskuse| Politika

Rostislav Szeruda

Co nám válka na Ukrajině ukázala

Co nám válka na Ukrajině ukázala? Za prvé, že přísloví, že není radno dráždit hada holou nohou a také medvěda, potažmo ruského, zadní částí těla, stále platí. Jinak hrozí, že o něco, co je nám blízké a bylo samozřejmé, přijdeme.

16.8.2022 v 17:26 | Karma: 38,80 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Politika

Rostislav Szeruda

Rozhovor s ďáblem 4

V roce 1937 začal psát Napoleon Hill, autor bestselleru Myšlením k bohatství, knihu Jak přelstít ďábla. Tato kniha je velmi troufalá a nadčasová. Představuji si, na co by se zeptal pan Hill ďábla dnes a jakou by dostal odpověď.

28.1.2022 v 17:42 | Karma: 18,32 | Přečteno: 370x | Diskuse| Společnost

Rostislav Szeruda

Rozhovor s ďáblem 3

V roce 1937 začal psát Napoleon Hill, autor bestselleru Myšlením k bohatství, knihu Jak přelstít ďábla. Tato kniha je velmi troufalá a nadčasová. Představuji si, na co by se zeptal pan Hill ďábla dnes a jakou by dostal odpověď.

16.1.2022 v 17:52 | Karma: 14,16 | Přečteno: 235x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1304x
Jsem člověk zajímající se o lidskou duši a její podstatu. Vyznávám svobodu myšlení a slova. Jsem autorem několika knih. Mé nejnovější knihy: Rytíři Slavelonu (2020) a aktuálně na Amazonu Schrödinger's cat and a new view of the world (2022).

Mé stránky: Kvantová duše, www.szeruda.cz

Seznam rubrik