Vánoce jsou symbolem klidu a míru

20. 12. 2016 21:51:38
V první světové válce na vánoce ztichly zbraně a z okopů místo deště kulek se nesla píseň Tichá noc. Nepřátelství mezi válčícími stranami ustalo a vojáci spontánně uzavřeli alespoň na krátkou dobu příměří. To je poselství vánoc.

Mám rád vánoce. Již se z nich nedokážu radovat jako dítě, ale mám je stále rád. Nemám rád shon, který je provází, ale stále mají pro mne své kouzlo a magický význam. Má je ráda pohanská část mé duše, která se raduje ze slunovratu, i ta křesťanská část, která má naději, že se kdysi dávno před dvěma tisíci lety stal zázrak.

Vánoce jsou původně nejvýznamnější pohanský svátek. Lidé si tváři tvář nastávající kruté zimě různými symbolickými způsoby vypro­šo­vali pro sebe, svou rodinu a své blízké celo­roční zdraví a hoj­nost. Přestože bylo před nimi ještě dlouhé mrazivé období, slunovrat jim dával naději, že krutá zlá zima nebude trvat věčně, že má ve svém počátku skrytý i svůj konec a Slunce se k nim zase vrátí – a co víc, je již na cestě zpět.

Již staří Keltové a Germáni v souvislosti s kultem Slunce zdobili v době slunovratu stromy jako symboly života ovocem, pochutinami a také světly, které představovaly symboly Slunce. Také pro Římany byla jedlička symbolem Saturnálií – slavností slunovratu. Radost ze slunovratu na pozadí vánoc nás tak jako naše předky naplňuje podvědomou radostí a spojuje nás s nimi přes propast věků.

Na pohanský svátek zimního slunovratu celkem úspěšně křesťanská církev naroubovala svátek naro­zení Ježíše Krista. Není jasné ani moc pravděpodobné, že k narození Ježíše došlo opravdu v době našich vánoc. Symbolicky zde však souvislost je, protože Ježíš Kristus je mysticky Bohem slunečním. Jeho narození tak představuje (znovu)zrození Slunce. Proto se také zvyk připomínat si a oslavovat narození Ježíše Krista v období vánoc tak dobře ujal.

Pro nás Čechy, Slováky a hlavně naše děti má spojení Ježíše Krista a vánoc ještě jeden zvláštní význam. Nám totiž nosí Ježíšek sám osobně dárky a nechává nám je pod stromečkem. Jinde se děti musí spokojit se Santa Klausem či dědou Mrázem.

Vánoční stromek a zvyk jeho zdobení se tak ujal i jako křesťanský symbol a objevuje se nejprve ve středověku v Německu a později i u nás. Dnes je pro nás neodmyslitelně spjat s vánoci a v očích každého malého dítěte vyvolává úžas a nadšení. Možná ne všechny vánoce v životě jsou pro nás šťastné, ale o to víc vnímáme emotivní sílu vánoc v tom dobrém i zlém. Přejeme si šťastné a veselé svátky v kruhu rodiny a všech lidí, které máme rádi, a ze všeho nejvíc v této době toužíme po klidu a míru.

Vánoce v západní Evropě ale již nejsou, čím bývaly. S příchodem nezvaných hostů vyzná­vajících nikoliv kult slunečního Boha ale Boha měsíčního do Evropy někteří zaprodanci začali odstraňovat křesťanské symboly, které by prý mohly urážet víru těchto novo-Evropanů, a to včetně symbolů vážících se k vánocům – vánoční stromky by se měly odstranit, aby ne­budily pohoršení a Christmas trhy by se měly přejmenovat.

Někde to došlo tak daleko, že muslimové ani nečekají na souhlas hodných a uvědomělých Evropanů a sami pomáhají s demontáží vánočních stromků. Nedávno jsem to viděl na videu z nějakého západního supermarketu – kde sebevědomí muslimští muži vylezli na nádherný vánoční strom a začali z něj strhávat ozdoby a ničit jej. Ženy v burkách jim zespodu přizvu­ko­valy. Tohle již se křesťanům přece déle nedá trpět!

Aby lidi v Evropě již navždy přešla chuť slavit vánoce, dvanáctiletý kluk se již dvakrát pokusil nastražit bombu na vánočním trhu v Německu. Nevyšlo mu to, ale nemusíme se obávat, protože trestaný zřejmě nebude a tak bude mít příležitost to zkusit znovu. To amatérský řidič kamiónu, který včera zabil 12 lidí v Berlíně a 48 dalších zranil, už má zřejmě místo v muslimském nebi zajištěno.

Je škoda mluvit o stupidních výrocích a projevech soustrasti vrcholných politiků, kteří by v žádném případě nespojovali jedovaté hřiby, které nám otravují život, s podhoubím, z něhož vyrůstají. Řada politiků a médií nám bude dál tvrdit, že si máme zvyknout a nenechat se zastrašit. Já si však myslím, že čím dál více lidí, bude mít stále menší chuť si zvykat na jednostranné násilí. A strach je prvním krokem k odvaze věci změnit.

Vidím zde ještě jeden rozměr. Pokud jsou vánoce jako svaté symboly klidu a míru pro Evropany někomu trnem v oku, může se je pokusit odstranit a lidi na nějakou dobu od veřejné oslavy vánoc odstrašit. Pokud však odstraníte symboly klidu a míru, nahradí je symboly jiné – válečné. Symboly nejsou totiž jen neškodné znaky – mají svou emotivní archetypální sílu. Symboly mohou lidi spo­jovat ale i rozdělovat. Mohou vyvo­lávat strach i probouzet v lidech odvahu. Ne nadarmo se říká, že kdo seje vítr, sklízí bouři. Sluneční Bůh nakonec porazí toho měsíčního. Svátek zimního slunovratu nám to zaručuje.

Přeji proto pěkné a ničím zlým nerušené Vánoce všem lidem dobré vůle!

Autor: Rostislav Szeruda | úterý 20.12.2016 21:51 | karma článku: 21.31 | přečteno: 308x

Další články blogera

Rostislav Szeruda

Jak nám ukrajinská krize zavařila doma

Válka na Ukrajině nám přinesla ekonomickou krizi – obrovskou inflaci, nedostatek plynu, velké zdražení paliv a energie, migraci. Kdoví, co nás ještě čeká? A za všechno může Putin. Opravdu za všechno?

11.9.2022 v 17:44 | Karma článku: 45.25 | Přečteno: 6481 | Diskuse

Rostislav Szeruda

Co nám válka na Ukrajině ukázala 2

Stejně tak jako jsem proti dráždění a provokování divokých zvířat a považuji za velmi ne­ro­zumné zahrávat si s těmi velkými, silnými a v případě ohrožení agresivními, byl jsem vždy také proti tomu zahrávat si s ruským medvědem,

25.8.2022 v 17:29 | Karma článku: 29.73 | Přečteno: 1018 | Diskuse

Rostislav Szeruda

Co nám válka na Ukrajině ukázala

Co nám válka na Ukrajině ukázala? Za prvé, že přísloví, že není radno dráždit hada holou nohou a také medvěda, potažmo ruského, zadní částí těla, stále platí. Jinak hrozí, že o něco, co je nám blízké a bylo samozřejmé, přijdeme.

16.8.2022 v 17:26 | Karma článku: 38.80 | Přečteno: 1557 | Diskuse

Rostislav Szeruda

Rozhovor s ďáblem 4

V roce 1937 začal psát Napoleon Hill, autor bestselleru Myšlením k bohatství, knihu Jak přelstít ďábla. Tato kniha je velmi troufalá a nadčasová. Představuji si, na co by se zeptal pan Hill ďábla dnes a jakou by dostal odpověď.

28.1.2022 v 17:42 | Karma článku: 18.08 | Přečteno: 370 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 248 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 219 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.04 | Přečteno: 624 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 103 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1304

Jsem člověk zajímající se o lidskou duši a její podstatu. Vyznávám svobodu myšlení a slova. Jsem autorem několika knih. Mé nejnovější knihy: Rytíři Slavelonu (2020) a aktuálně na Amazonu Schrödinger's cat and a new view of the world (2022).

Mé stránky: Kvantová dušewww.szeruda.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...