Násilí a strach

14. 05. 2016 14:32:23
Tento týden napadl muž v autobuse v Praze těhotnou ženu a nikdo nezavolal pomoc (více zde). Je to známkou toho, že jsme lhostejní k neštěstí druhých?

O lidské lhostejnosti už toho bylo napsáno hodně. Vždy, když si čtu, že lidé byli či jsou lhostejní, poněkud mě to irituje. Nevěřím totiž, že lidé jsou lhostejní. Lidé mají obavy, mají strach, ale nejsou lhostejní. Každý člověk, který se stal svědkem nějakého podobného inci­dentu a snažil se ho nevidět, si odnáší sebou možná ne šrám na těle ale zcela jistě šrám na duši. Na ten se sice neumírá, ale šťastnějšími nás určitě nedělá. Pár takových šrámů a stane se z nás ustrašená lidská troska.

Je to zvláštní, ale jednodušší pro nás je, když se staneme svědky takového činu jako osamocení jednotlivci než jako členové skupiny, která se skládá z nám neznámých lidí. Pak jsme totiž přímo konfrontování se svým svědomím – pomůžeme nebo utečeme? Když jsme však součástí nám neznámé skupiny či davu, nejprve se rozhlédneme kolem sebe, co na to říkají či dělají ostatní – a oni nic – dělají, že nic. A když oni nic, tak my taky nic. Přece si nebudeme pálit prsty, když je tu tolik lidí, kteří by mohli pomoci – kdyby chtěli.

Jakmile přestaneme myslet sami za sebe, ale budeme myslet jako součást davu, nejsme již tím samým člověkem jako dřív. Myšlení davu nemá svědomí. Lidé nejsou lhostejní, ale dav ano – dokáže nechat člověka bez pomoci, dokáže padlé ušlapat a dokáže také lynčovat. Jakmile vystoupíme z davu, svědomí se k nám vrátí, ale pak už je pozdě litovat toho, co jsme udělali nebo naopak neudělali. Proto někteří lidé zůstanou navždy součástí davu – stáda, i kdyby se v něm nena­cházeli fyzicky právě tady a teď.

Je pochopitelné, že se lidé bojí postavit násilí. Bojíme se všichni. Neohrožení hrdinové patří do pohádek, mýtů a legend. Když se postavíme za cizího člověka proti násilníkovi, dáváme všanc celý svůj život, vše co jsme budovali – máme své rodiny a děti, které na nás spoléhají. Když se násilí nepostavíme, ještě to neznamená, že se mu vyhneme, že si nás za chvíli nenajde. Co kdyby si ten muž z autobusu za chvíli našel jinou oběť a tou bychom byli třeba my? Naše sklopená hlava dělající, že ho nevidí, nám nezaručuje, že si nás opravdu nevšimne. Spíše dává najevo, že jsme další vhodná oběť.

Násilník bývá ve velké výhodě, vybírá si místo, čas a způsob provedení svého útoku. Lidé, kteří nejsou na útok připraveni ani na podobné incidenty zvyklí, skoro vždy zareagují nejprve panicky – jsou v šoku. Nevědí, co mají dělat. Nevědí, zda je útočník ozbrojen a jak. Násil­níkovi nevadí, že vám ublíží – vy naopak máte zábrany bránit se, udeřit, zranit či dokonce ho zabít. Navíc si můžete být jisti, že vaše aktivní obrana, i když bude účinná, vás může dostat do velkých potíží: Můžete zjistit, že zákony a jejich vykladači nestojí na vaší straně, ale na straně agresora. A to je špatné.

V dnešní době je docela dobře možné, že podobných útoků bude přibývat. Dorazí-li k nám uprchlická vlna, nemůžeme očekávat, že se u nás budou chovat běženci slušněji než v zemích jako jsou Německo, Rakousko, Švédskou, Francie, Itálie a další. V prvé chvíli nebude­me ohroženi bombovými útoky, ale malými incidenty podobnými tomu v autobuse. Lidé, a to hlavně ženy, budou obtěžováni na ulicích, v parcích, v dopravních prostředcích, na bazénech a mnoha dalších místech.

Jak se zachováme? Sklopíme hlavu, budeme se to snažit nevidět, ženy se začnou tepleji oblékat a po setmění raději nebudou vycházet z domu? Lidé, kteří hlavu zvednou, budou perzekuováni za xenofobní názory a prohlubování předsudků vůči menšinám? Budeme politicky korektní a nebudeme si raději problémů všímat?

Chránit své zdraví a život je důležité, ale ještě důležitější je ochránit svou duši, protože žijeme sami se sebou a se svým svědomím. Je lepší udělat málo, než vůbec nic, protože málo a málo už je víc. Nejen strach, ale i odvaha je nakažlivá. Když se jeden člověk nepoddá násilí, přidá se k němu druhý a k nim další. My nejsme ti, kdo by se měli bát.

Autor: Rostislav Szeruda | sobota 14.5.2016 14:32 | karma článku: 18.79 | přečteno: 525x

Další články blogera

Rostislav Szeruda

Jak nám ukrajinská krize zavařila doma

Válka na Ukrajině nám přinesla ekonomickou krizi – obrovskou inflaci, nedostatek plynu, velké zdražení paliv a energie, migraci. Kdoví, co nás ještě čeká? A za všechno může Putin. Opravdu za všechno?

11.9.2022 v 17:44 | Karma článku: 45.25 | Přečteno: 6481 | Diskuse

Rostislav Szeruda

Co nám válka na Ukrajině ukázala 2

Stejně tak jako jsem proti dráždění a provokování divokých zvířat a považuji za velmi ne­ro­zumné zahrávat si s těmi velkými, silnými a v případě ohrožení agresivními, byl jsem vždy také proti tomu zahrávat si s ruským medvědem,

25.8.2022 v 17:29 | Karma článku: 29.73 | Přečteno: 1018 | Diskuse

Rostislav Szeruda

Co nám válka na Ukrajině ukázala

Co nám válka na Ukrajině ukázala? Za prvé, že přísloví, že není radno dráždit hada holou nohou a také medvěda, potažmo ruského, zadní částí těla, stále platí. Jinak hrozí, že o něco, co je nám blízké a bylo samozřejmé, přijdeme.

16.8.2022 v 17:26 | Karma článku: 38.80 | Přečteno: 1557 | Diskuse

Rostislav Szeruda

Rozhovor s ďáblem 4

V roce 1937 začal psát Napoleon Hill, autor bestselleru Myšlením k bohatství, knihu Jak přelstít ďábla. Tato kniha je velmi troufalá a nadčasová. Představuji si, na co by se zeptal pan Hill ďábla dnes a jakou by dostal odpověď.

28.1.2022 v 17:42 | Karma článku: 18.08 | Přečteno: 370 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 8.21 | Přečteno: 95 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 234 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.02 | Přečteno: 137 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 15.05 | Přečteno: 349 | Diskuse
Počet článků 103 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1304

Jsem člověk zajímající se o lidskou duši a její podstatu. Vyznávám svobodu myšlení a slova. Jsem autorem několika knih. Mé nejnovější knihy: Rytíři Slavelonu (2020) a aktuálně na Amazonu Schrödinger's cat and a new view of the world (2022).

Mé stránky: Kvantová dušewww.szeruda.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...